Kindje wiegen

Doelgroep: Dreumessen, peuters en kleuters en verder iedereen van alle leeftijden. Jongeren omdat zij het organiseren en uitvoeren.

Inhoud: Een verteller (eventueel verkleedt als engel/omroeper) vertelt het kerstverhaal. De jongeren spelen als Jozef, Maria, engel, enz. met korte dialogen en soms gaat dit op de melodie van een (pop)lied. Gezamenlijk met het kinderkoor en de aanwezigen worden er moderne en oude kerstliedjes gezongen. Om het kort te houden vaak maar één couplet.

Werkwijze:  Jongeren schrijven het kerstverhaal voor kleine kinderen en maken het leuk met simpele grapjes (zoals een deurbel laten klinken terwijl er aan de herberg geklopt wordt). Zo is het leuk voor hen zelf en voor de volwassenen die meekomen. Ze zoeken een recent poplied uit waarop ze een tekst schrijven bv. de engel die aan Maria de boodschap brengt, in duet. Jongeren vanaf de brugklas tot zo oud als ze mee willen doen worden uitgenodigd.

Ze mogen zelf aangeven welke rol ze willen of ze wat willen zeggen en eventueel solo willen zingen. Ook wordt er gevraagd of ze vrienden en vriendinnen willen vragen mee te doen. Ze hoeven niet gelovig te zijn. Het aantal rollen wordt aangepast aan het aantal jongeren dat mee wil doen.

Een rol kan ook aangepast worden als een jongere een bepaald talent heeft (fluit of viool spelen, rappen). Als het script klaar is krijgt ieder het toegezonden om alvast de tekst en de liedjes door te nemen en wordt het kinderkoor uitgenodigd mee te zingen en de liedjes te oefenen. Er mag geimproviseerd worden.

Verschillende attributen worden bij elkaar gezocht. De eenvoudige kleren(soms een oud gordijn) worden opgezocht, eventueel gestreken en klaargelegd. (Dit gebeurd door een ouder.) Sommige kleren zijn gemaakt van voeringstof of er wordt een oude koormantel of toog gebruikt. Creativiteit is in het hele proces erg belangrijk, zo is het elk jaar een beetje anders.

In de weekenden voor kerst worden de jongeren uitgenodigd 1 of twee keer te komen oefenen. Op kerstochtend na de viering wordt er dan eerst door de jongeren geoefend en daarna met het kinderkoor erbij. En dan kan het feest beginnen.

Doel: Het kerstverhaal op een gezellige en feestelijke maar vooral begrijpelijke manier vertellen aan de allerkleinsten.

Tijdsduur: Het verhaal mag in totaal niet langer duren dan 40 minuten.

Planning: Voor de jongeren is het iets meer werk. Ze moeten bereid zijn minimaal een keer te oefenen en op eerste kerstdag willen spelen. De jongeren die het verhaal schrijven en de organisatie doen zijn wel wat meer uren kwijt. Ze beginnen soms al in de zomer en soms ook pas in oktober. Het hangt van hun zelfstandigheid af hoeveel ondersteuning ze van een volwassene nodig hebben.

Contactpersoon: Sabine Wijfjes – smmwijfjes@gmail.com

Zie voor meer inspiratie www.rkkerkmeppel.nl.

Naam nieuwe parochie per 1 januari 2016 H.Drie-eenheid.