Mgr. Van den Hout te gast bij Paardenprocessie van Hakendover

Bisschop Groningen-Leeuwarden leidt Vlaams-Brabantse paardenbedevaart

Het Vlaams-Brabantse dorp Hakendover kent sinds eeuwen op Tweede Paasdag een bedevaart en paardenprocessie gewijd aan Christus Zaligmaker. De bisschop van Groningen-Leeuwarden, mgr. Ron van den Hout, leidt dit jaar de traditionele eucharistieviering voorafgaand aan de bedevaart en zegening van de processie. Ondermeer de spectaculaire paardengalop van ruiters te paard over de akkers van de Tiense Berg, ter afsluiting van de processie, trekt jaarlijks duizenden bedevaartgangers naar het Belgische dorp. Honderden paarden draven in drie ronden rondom het verzamelde publiek van bedevaartgangers op de Tiense Berg. De eucharistieviering in de Christus Zaligmakerkerk van Hakendover begint ’s morgens om 10.00 uur. De processie naar de Tiense Berg buiten het dorp begint na afloop van de viering.

paard

Volkstraditie

De paardenbedevaart van Hakendover is een eeuwenoude volkstraditie omgeven met tal van mirakelverhalen en christelijke legendes. Zo is volgens een middeleeuwse bouwlegende de kerk van het dorp in 1432 gewijd aan Christus Goddelijke Zaligmaker omdat Christus zelf als mysterieuze 13e werkman heeft meegewerkt aan de bouw van de kerk. De bedevaart van Hakendover trekt ook veel Nederlandse bedevaartgangers uit het Brabantse grensgebied.

Meer info zie: Paardenprocessie Hakendover. http://www.pp-h.be/index2.html.