Vaticaan streng voor ongeoorloofd gebruik beeltenis paus

Het Vaticaan kondigt een verstrengd toezicht aan op het ongeoorloofde gebruik van de afbeelding van de paus en alle symbolen en wapenschilden van de Heilige Stoel. Het Vaticaan had eerder al laten weten dat ongeoorloofd gebruik niet is toegestaan, omdat de paus zich niet wil laten misbruiken voor commerciële of andere doeleinden en zijn boodschap daardoor niet wil laten aantasten.

In een eerder ongebruikelijk perscommuniqué schrijft het staatssecretariaat van de H. Stoel: Wij zullen systematisch controle op misbruiken laten uitvoeren en daarbij alle rechtsmiddelen uitputten. Wij zullen elk misbruik van de paus bestrijden. Met de waarschuwing en bijkomend toezicht wil het Vaticaan paal en perk stellen aan wanpraktijken.

De maatregel richt zich in eerste instantie tegen de handel in vervalste oorkondes en souvenirs rondom het Sint-Pietersplein in Rome. In december 2015 deden de Italiaanse douane en financiële politie een spectaculaire inval in een opslagplaats in het bekende souvenirstraatje Borgo Pio in Rome. Daar werden valse souvenirs van paus Franciscus en het Jaar van Barmhartigheid, met een verkoopswaarde van 1,7 miljoen euro, in beslag genomen. De buit bestond onder meer uit magneten voor koelkasten, sleutelhangers, klevers en armbanden met het wapen of een afbeelding van de paus.

In 2011 gebruikte kledinggigant Benetton een afbeelding van paus Benedictus XVI voor zijn Unhate-affichecampagne. Op een fotomontage was te zien hoe de paus en de sjeik van de Al-Azharuniversiteit van Caïro elkaar kussen. Na klachten van het Vaticaan trok Benetton de affiche in en schonk ze een groot geldbedrag dat de paus voor een goed doel kon bestemmen.

Bron: Catholic World News/Kathpress.at, kerknet.be