10e keer Scheepsmaatjesdag ZW Friesland

Afgelopen zaterdag 30 mei werd alweer de 10e Scheepsmaatjesdag van de parochies uit het Zuidwesten van Friesland gehouden. Scheepsmaatjes zijn mensen met een verstandelijke beperking die samen met hun maatje, een parochiaan, welkom zijn op deze dag. De dag werd georganiseerd door een werkgroep van zes vrijwilligers, waarvan de meesten zich al meerdere jaren inzetten voor de scheepsmaatjes.

SCHEEPSMAATJESWEB
De werkgroep vraagt ieder jaar hulp van een andere parochie om deze dag daar te mogen organiseren; dit jaar hielpen 2 mensen van de diaconiegroep. Omdat er dit jaar een jubileum was te vieren werd er groot uitgepakt: de dag was dan ook één groot feest.

Het thema van de dag was “Wees niet bang”. De Scheepsmaatjesdag begon in lokaal 55 in Sneek en van daaruit werd er aan boord gestapt van de rondvaartboot van rederij v/d Werf. Aan boord zat de sfeer er al goed in met dank aan troubadour Sipke de Boer: de polonaise ging al snel over de boot! Ook vertelde Berber van de Geest een mooi verhaal en was beschermengel Hannah mee aan boord, die iedereen beschermde die bang was.

Toen de boot ‘s middags aanlegde, stond shantykoor LUS de feestvierders al op te wachten; dus daar ging het feest weer verder. Daarna werd er lekker geluncht met patat en knakworstjes. Vervolgens heeft iedereen een prachtig “zeeketting” gemaakt met kralen en schelpen. Na een kopje thee werd de dag afgesloten in een kleine kapel met een slotviering. Het verhaal over ‘de storm op zee’ werd in deze viering uitgespeeld en gelukkig was beschermengel Hannah er ook. Zij gaf aan alle aanwezigen een beschermengeltje mee naar huis. “Want als je eens bang bent, zal deze door God gestuurde engel er voor je zijn”. Dit werd bezongen in het lied ‘Mag ik dan bij jou’. Iedereen kan terugkijken een prachtige dag.
(Verslag Lieke Huitema, foto Lenie Groenen)