Nieuwe klokken voor St. Jozefkathedraal

Caritas et Amor : Vriendschap en Liefde. Aldus de namen van twee nieuwe kerkklokken die maandag 29 maart in de toren van de Sint Jozefkathedraal in Groningen zijn gehangen. Op de zondag voorafgaand wijdde bisschop Ron van den Hout beide klokken tijdens een speciale mis.

De bisschop wijdde de klokken door besprenkeling met wijwater, zalving met olie en bewieroking. Daarmee kregen de klokken hun zegen, zodat ze vanaf Tweede Paasdag kunnen meedoen in het klokkenkoor.

‘Het plan om het klokgelui van de St. Jozef een meer kathedrale uitstraling te geven is al tien jaar oud’, legt kunsthistoricus en emeritus hoogleraar Sible de Blaauw uit. Hij is de bedenker van het plan en is samen met zijn man de schenker van de twee klokken. Na de sloop van de vroegere Sint Martinuskerk in de binnenstad werd de Sint-Jozefkerk aan de Radesingel de nieuwe kathedraal van het noordelijk bisdom. Maar het klokluiden daar had niet de allure die bij een kathedraal paste. De twee nieuwe klokken zijn gegoten door een klokkengieter in Finsterwolde. Het betreft twee relatief kleine klokken, die qua toonhoogte hoger zijn dan de andere torenklokken, en bedoeld als een soort engelenzang. Dankzij een schenking vorig jaar van twee grotere klokken, door ondernemer Rienks Kroon, werd de Jozefkathedraal vorig jaar ook al verblijd met een verrijking van haar torenmuziek.

Sible de Blaauw gaf de nieuwe aanwinst de namen Caritas et Amor mee: Vriendschap en Liefde. Wat voor hem betekent: waar vriendschap is en liefde, daar is God.  Sible de Blaauw en Jan Nauta schonken beide klokken aan de kathedraal en de stad Groningen.