Bisschoppen breiden coronamaatregelen uit: Geen vieringen na 17.00 uur, ook niet met Kerstmis, 1 december 2021

De Nederlandse bisschoppen breiden de coronamaatregelen uit voor vieringen van de Rooms-Katholieke Kerk. Hierbij inspelend op de recente ontwikkeling van de coronapandemie. Na 17.00 uur worden voorlopig geen vieringen gehouden en dit geldt ook voor Kerstmis.

Het besluit gaat per direct in en betreft zowel vieringen als andere kerkelijke bijeenkomsten tussen 17.00 en 05.00 uur. Andere bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld catechesegroepen of parochiebestuursvergaderingen. Uiteraard kan dit wel digitaal worden georganiseerd. Avondvieringen op weekdagen en op zaterdag worden vervroegd, zodat ze om 17.00 uur afgelopen zijn. Parochies wordt gevraagd het nieuwe besluit zo spoedig mogelijk uit te voeren, ook voor de vieringen van komend weekend.

Anderhalve meter
De anderhalve meter maatregel, die een wettelijke verplichting is geworden, is door de RK kerk eerder al ingevoerd. Bij kerkgebouwen waar meer mensen worden verwacht dan de capaciteit van het gebouw op anderhalve meter toelaat, wordt het systeem van reserveren opnieuw ingevoerd. De verplichting tot het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de ruimte blijft gehandhaafd. Naast de basisregels voor hygiëne (handen wassen), ventilatie en thuisblijven bij klachten. Eerder afgekondigde regels voor het zingen blijven eveneens gehandhaafd. (Zie bericht van 10 november)

Toeleven naar Kerstmis
Zondag 28 november is de Advent begonnen: een tijd van toeleven naar Kerstmis en het vieren van de komst van Christus. Advent en Kerst 2021 worden door de coronapandemie nu opnieuw een periode van vieren met beperkende maatregelen. Publieke Kerstnachtmissen zijn niet mogelijk. De parochies worden gevraagd om mogelijkheden voor het vieren van Kerstmis overdag – ook in de dagen van het kerstoctaaf- volop te benutten.

Geen publieke vieringen met Kerstmis na 17.00 uur is een beslissing die de bisschoppen zeer aan het hart gaat. De kerk mag echter geen bron van besmetting zijn. Het besluit voorkomt een beweging van veel mensen die tegelijk naar kerstnachtvieringen gaan. De eis van goed ventileren is ook moeilijker te realiseren met meerdere vieringen op één avond. De bisschoppen maken het besluit over de Kerstvieringen nu bekend omdat voorbereidingen voor Kerstnachtvieringen binnenkort starten of al gestart zijn.

Incasseringsvermogen
De aangescherpte maatregel vraagt van parochies en gelovigen opnieuw extra inzet en incasseringsvermogen om Advent en Kerstmis toch gezamenlijk te vieren. De bisschoppen spreken hun dankbaarheid en grote waardering uit voor ieder die zich hier onvermoeibaar voor blijft inzetten.

De Adventstijd ziet hoopvol vooruit naar de liefde van Christus die in de wereld is gekomen en ons helpt, ook om de moeilijkheden van deze pandemie te doorstaan. Zoals in de dagen van Jezus’ geboorte voor Maria en Jozef er moeilijkheden waren, is ook de weg naar Kerstmis geen gemakkelijke tocht. Toch mag het licht schijnen van Christus, die voor deze wereld als Verlosser is gegeven.

Voor de eerdere oproep van de bisschoppen, zie: Vier Kerstmis!
Wilt u direct een nieuwsbrief ontvangen wanneer er sprake is van een aanpassing van de coronamaatregelen in de R.-K. Kerk, neem dan nu een gratis abonnement op de Nieuwsbrief RKKerk.nl.

Tags:  e-nieuwsbriefMaatregelen coronavirus