Jeugdprogramma Lourdesbedevaart

We vieren dit jaar dat ons bisdom Groningen-Leeuwarden 60 jaar bestaat. Daarom nodigt onze bisschop Gerard de Korte iedereen (jong en oud!) om mee op bedevaart naar Lourdes te gaan.

LOGO LOURDES BISDOM 6

Lourdes is het grootste bedevaartoord van Europa. Het ligt in Zuid-Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën. Jaarlijks komen er 5 miljoen mensen. Het begon allemaal in 1858 toen Maria aan Bernadette verscheen. Op de plek waar ze verscheen ontstond een bron die tot op de dag van vandaag water geeft. Sinds dat moment komen mensen, van over de hele wereld, naar Lourdes toe. Vooral zieken vinden bij de bron kracht en sommigen genezen er. Ook vanuit ons bisdom Groningen-Leeuwarden gaan mensen er jaarlijks heen op bedevaart. Een bedevaart is een reis, samen met andere gelovigen, naar een heilige plek. Sámen je geloof beleven doe je namelijk niet alleen in de kerk of thuis maar ook op zo’n bedevaart

GA JE MEE ?

Vanuit het hele bisdom (d.i. de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder) gaan mensen in de Meivakantie naar Lourdes toe, per bus of het vliegtuig, dit verschilt per parochie.

Samen met de volwassenen hebben we een programma met vieringen, ontmoeting, vrije tijd en een uitstapje. Ook doen we mee aan de indrukwekkende lichtprocessie. Tijdens de bedevaart is er een speciaal kinder-, tiener- en jongerenprogramma.

Samen met andere leeftijdsgenoten ga je zelf Lourdes ontdekken. De reis is een unieke kans om dit bijzondere bedevaartsoord te bezoeken en te ontdekken én om andere kinderen, tieners en jongeren te ontmoeten.

De reis en de kosten

De reis vindt plaats in de meivakantie van 2016. Voor de kinderen, tieners en jongeren die mee gaan is er een speciale prijs: € 299,50 i.p.v €599,00. Voor kinderen, tieners en jongeren kunnen we de reis aanbieden voor dit gunstige tarief. Een unieke kans ! In jouw parochie wordt heel hard gewerkt om de prijs ook voor jou op €299,50 te krijgen. Het kan zijn dat je daarom gevraagd wordt om mee te helpen met sponsoracties. Dit neemt weinig tijd in beslag en een leuke manier om je reisgenoten al wat beter te leren kennen!

Je reist met je eigen parochie mee. Je verblijft ook in hetzelfde hotel als de andere mensen uit jouw parochie. Het jongerenteam heeft op diverse momenten op de dag een leuk programma waar alle jongeren van de reis samenkomen.

In Lourdes hebben we speciaal oog voor de ouderen en zieken. Tijdens de momenten buiten het jongerenprogramma kan het zijn dat jouw parochiegroep jouw om hulp vraagt. Bijvoorbeeld iemand in een rolstoel duwen naar de viering. Tijdens de vieringen mag je ook meehelpen als misdienaar, collectant of als vlaggendrager in de processie. Onvergetelijke ervaringen!

Informatie en opgave

Je kunt in jouw parochie vragen wie de verantwoordelijke voor de Lourdesreis is. Zij kunnen je helpen met je opgaveformulier en andere vragen. Er volgen nog vele informatieavonden waar je naartoe kunt gaan. Op enkelen van deze avonden is de projectleidster van het kinder-, tiener- en jongerenprogramma ook aanwezig. De contactpersoon in jouw parochie kan het je allemaal vertellen!

Weet je niet goed wie je moet vragen? Wil je wat meer informatie over de reis en/of het kinder-, tiener- en jongerenprogramma? Willen je ouders misschien nog wat vragen? Tijdens de jongerenactiviteiten van het bisdom Groningen-Leeuwarden is de projectleidster van het kinder-, tiener- en jongerenprogramma aanwezig om persoonlijk al je vragen te beantwoorden. Maar je mag natuurlijk ook altijd een email sturen.

Hopelijk tot in Lourdes!

Anja Eerhart (projectleider Jongerenprogramma diocesane bedevaart Lourdes 2016)