Geslaagd jongerenweekend in klooster Thuine op 20-22 augustus

Kloosterweekend met getuigenissen over roepingen

Het kloosterweekend met de zuster Franciscanessen in het Duitse Thuine bestond uit een groep van zo’n 25 jongeren, begeleid door bisschop Ron van den Hout en roepingenpastor Tjitze Tjepkema. Deelnemen aan het kloosterleven en luisteren naar persoonlijke getuigenissen van roepingen maken dit jaarlijkse weekend tot een bijzondere ervaring. Zaterdagochtend om half 7 de mis in de kloosterkerk. Samen de getijden bidden met de zusters Franciscanessen, maar ook in stilte wandelen, luisteren naar getuigenissen en met elkaar in gesprek gaan. Naast het Roepingenweekend start het bisdom en pastoor Tjepkema vanaf het najaar 2021 ook Roepingenavonden.

Getuigenissen tijdens het kloosterweekend kwamen van het diakenechtpaar Sander en Jolanda Hof uit Stadskanaal. Ze zijn katholiek geworden en kozen vervolgens voor het diakenambt. Ze beleven op de eerste plaats de roeping van het huwelijk. De tweede getuigenis was van Gerrie Conen uit Weiteveen, gehuwd en medewerker van Jong Katholiek. Als laatste vertelde zuster Madeleine Bouman over haar keuze en leven voor het Missieklooster Heilig Bloed (Aarle-Rixtel). Het kloosterweekend in Thuine betekent ook gezelligheid en ontspanning, veel onderlinge gesprekken en een pubquiz met winnaars en verliezers op de zaterdagavond.

Roepingenavonden
Voor de leeftijdsgroep 18-35 begint het bisdom met Roepingenavonden! Vanaf het najaar 2021 leidt pastoor Tjitze Tjepkema elke 3e vrijdag van de maand vanaf 18.00 uur in de kerk van Heerenveen een Roepingenavond. Het vaste programma is viering van de heilige mis, gevolgd door een gezamenlijke warme maaltijd en opbouwende catechese geinspireerd door ‘Youcat’ en ’God Roept’. Data van de vrijdagavonden dit najaar:
–    17 september
–    15 oktober
–    19 november
–    17 december
Roepingenavonden staan open voor alle geïnteresseerden. Voor meer informatie en aanmelding is contactpersoon: Johan Krijnsen, M 06-25248674 of via de mail: johankrijnsen@hotmail.com

U kunt het jongerenwerk van ons bisdom ook steunen met een gift of donatie. Bankrekeningnummer: NL 42 INGB 0670 2655 78 t.n.v. Bisdom Groningen – Leeuwarden o.v.v. ‘gift jongerenwerk’.

Reactie deelnemer Roepingenweekend, Thomas Tran:

Van vrijdag 20 augustus t/m 22 augustus was ik met leeftijdsgenoten uit het bisdom Groningen – Leeuwarden in een klooster in het kalme Thuine in Duitsland. Van begin tot eind was het prachtig. Met open armen verwelkoming door zeer lieve zusters Franciscanesse. Zij zorgden voor goede voeding door elke dag overheerlijk eten te geven. Ze zorgden elke nacht voor goede nachtrust door comfortabele bedden en gebeden. Je kan gemakkelijk concluderen dat je aan gastvrijheid niet tekort komt als je bij hen verblijft.
In Thuine beleef je tot op zekere hoogte het dagelijks leven van de zusters, wat voor mij heel bijzonder was omdat ik nooit in een authentiek klooster ben geweest. Als katholiek is het mooi om dit te ervaren, omdat het toch onderdeel is van je geloof. We zijn vergezeld door onze bisschop, mgr. van den Hout, en pastoor Tjepkema. Met hun wijsheid en gezelligheid zijn we dit roepingenweekend begeleid.

Je hoort vaak “elke dag leer je nieuwe dingen”. Maar hoe vaak zijn die dingen nu gerelateerd aan het katholieke geloof? Voor mij, om eerlijk te zijn, niet vaak. Zo’n roepingenweekend  was voor mij een eyeopener. Je leert over de essentie van vele aspecten binnen het katholieke geloof. Zoek je je pad in de voetstappen van Jezus, dan is dit een heel goede manier van speuren. Niet alleen omdat het zo leerzaam is, maar ook omdat je de speurtocht samen met leeftijdsgenoten doet die gelijke bedoelingen hebben.

De verschillende sprekers met veel wijsheid en ervaring met het katholieke geloof brachten ons veel waarde. Door hen heb ik me gerealiseerd dat het katholieke geloof niet zomaar een simpele religie is, maar ook een uitdaging. God houdt van ons, maar God geeft ons niet zomaar een rooskleurig leventje. Door uitdagingen groeien we: in onze lichamen en in onze zielen. Door uitdagingen komen we dichter bij God.
Het roepingenweekend is zo voor mij en vele anderen een zeer goede en onvergetelijke ervaring. Met andere woorden, kom jij er volgend jaar ook bij?