Hongeren naar gerechtigheid

Overzichtstentoonstelling hongerdoeken in Domkerk

In de vastentijd van donderdag 7 maart tot en met Goede Vrijdag 19 april 2019 zijn in de Domkerk in Utrecht zogenoemde ‘hongerdoeken’ te zien: een eeuwenoude kunstvorm met grote zeggingskracht. Op hedendaagse hongerdoeken houden kunstenaars uit de hele wereld de toeschouwer een spiegel voor: hoe staan wij in het leven? Hoe solidair zijn wij met anderen? Hun soms confronterende kunst draagt bij aan hoop op verandering ten goede!

Het gebruik van hongerdoeken stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens de vastentijd (= de veertig dagen voor Pasen) hingen doeken in de kerken om het altaar aan het zicht te onttrekken. Op de doeken stonden Bijbelverhalen afgebeeld. Vanwege de vastentijd en het daarmee gepaard gaande hongergevoel werden ze ‘hongerdoeken’ genoemd.

De Duitse missieorganisatie Misereor heeft de traditie van de hongerdoeken nieuw leven ingeblazen. Moderne kunstenaars maken geëngageerde hongerdoeken, waarin ze hedendaagse vragen opwerpen en de toeschouwer vragen stelling te nemen. Tot de schilders van de moderne hongerdoeken behoren gerenommeerde kunstenaars als de Indiase Jyoti Sahi, de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, maar ook bewoners van het Peruaanse dorp Santiago de Pupuja en vanwege drugssmokkel geïnterneerde Latijns-Amerikaanse vrouwen. De katholieke ontwikkelingsorganisatie Vastenactie brengt in Nederland de hongerdoeken onder de aandacht.

Tentoonstelling Domkerk Utrecht

Tijdens de tentoonstelling in de Utrechtse Dom zijn twee originele moderne doeken te bezichtigen. De andere vijftien doeken zijn te zien in de vorm van bedrukt textiel.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur; zaterdag van 11.00 uur tot 15.30 uur; zondag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Elke donderdag is om 14.00 uur een rondleiding. Toegang is gratis. Adres: Domkerk Utrecht, Domplein, Utrecht. De hongerdoekententoonstelling is een samenwerking tussen de Domkerk Utrecht en de landelijke Vastenactie.

Meer informatie: zie https://www.vastenactie.nlhongerdoekententoonstelling