James Mallon en Dinh Anh Nhue Nguyen, column bisschop mei 2022

Onlangs heb ik twee inspirerende buitenlandse priesters ontmoet die enthousiast spraken over missie en evangelisatie. De eerste was de Canadees James Mallon tijdens de tweedaagse conferentie Missionaire Parochie in Breda. De tweede was de Vietnamees Dinh Anh Nhue Nguyen bij een ochtendbijeenkomst van Missio in Utrecht. Hij is directeur van de Pauselijke Missiewerken te Rome.

Wat is me het meeste bijgebleven van deze ontmoetingen? De missie van de Kerk is het werk van de Heilige Geest. Uit de mond van Mallon heb ik opgetekend dat we als Kerk niet een visie moeten ontwikkelen waarin God niet voor komt, alsof wij alles op eigen kracht en naar eigen inzicht tot stand kunnen brengen, alsof het om ons project gaat. De uitbreiding van de Kerk is het werk van de Heilige Geest. Om de Heilige Geest op het spoor te komen, wordt van onze parochies een missionaire bekering gevraagd, een andere cultuur. Het bijzondere van de boodschap van Mallon is dat hij gelooft in de mogelijkheden van onze parochies en het niet zoekt in bewegingen die van buiten moeten komen.

Pater Nguyen beklemtoonde dat het moet gaan om het verkondigen van het evangelie, en dat evangelisatie niet iets is van grootse evenementen, maar van het leven van alledag. Paulus werd in een droom naar Macedonië geroepen, naar Europa. Hij had dit niet zelf bedacht. Missie kan juist ook ontstaan in een moeilijke tijd door te beginnen het te leven. Juist door missie te leven en te delen, wordt je eigen geloof groter. Het is als het mosterdzaadje. Deel je geloof maar uit, ook al is het klein. Begin met delen en het zal groeien.

De verhalen passen bij de boodschap van paus Franciscus. In 2020 is er vanuit Rome een instructie gekomen over dit onderwerp: de pastorale bekering als een dienst aan de evangeliserende missie van de Kerk. We zullen iets moeten ondernemen om er voor te zorgen dat er weer een opgaande lijn komt. Oftewel: we zullen open moeten staan voor nieuwe dingen.

+ Ron van den Hout
bisschop van Groningen – Leeuwarden