‘De Hemel op stelten’: succesvolle kerstmusical in Ter Apel

Het ‘Stille Nacht’ werd gezongen door alle engelen. Rond een echte lieve baby in de wieg.  Na de ontroering van het lied bleef het stil in de kerk, …heel stil. Iedereen besefte: dit is meer dan zomaar een musical. Jezus is geboren. Vrede op aarde!

De St. Willibrorduskerk in Ter Apel van de Heilig Kruis parochie was zaterdag 15 december jl. het decor van de KISI-musical ‘Hemel op Stelten’ (Gods ‘Singing Kids’). Vanaf acht uur ’s ochtends was door 40  kinderen, tieners en jonge technici vanuit het hele land toneel en techniek in de kerk opgebouwd. De grote zaal van het parochiehuis was vanaf 10 uur ingericht om met 35 kinderen uit Ter Apel en omgeving, stadjers uit Groningen en zelfs een drietal Friezen aan de musical te werken. Alle KISI-deelnemers kregen gastvrij onthaal van een enthousiaste groep vrijwilligers van de parochie.

De kinderen oefenden de hele dag om alle liedjes mee te kunnen zingen en choreografische bewegingen in de voorstelling uit te voeren. En om kennis te maken en te luisteren naar verhalen over de betekenis van het Kerstfeest en de voorstelling. Een megatheaterproject in één dag! Het KISI-team organiseerde voor de tweede keer in samenwerking met een parochie en het bisdom Groningen-Leeuwarden een musicalvoorstelling met kinderen die via de school vooraf zijn uitgenodigd. Veel kinderen kennen KISI van optredens op school en in andere parochies.

Locatievoorzitter Henk Pruim in Ter Apel was achteraf zeer onder de indruk:  ‘En wat voor een musical kregen we te zien! Bijna zeventig spelers/zangers vulden anderhalf uur met zang, spel en dans de ruimte. De musicalliedjes kregen groot applaus van een bomvolle kerk.’

KISI, een internationale beweging
KISI  (oorspronkelijk:  ‘Kinder Singen’) begon in 1993 in Oostenrijk: een katholiek initiatief met oecumenische boodschap. Verschillende landen binnen en buiten Europa kennen inmiddels een KISI-pendant (‘Kids Singing’), waaronder Nederland, Hongarije, Duitsland, Oeganda en Israel. KISI bezit enkele professioneel voorbereide muziektheaterproducties, geïnspireerd door bijbelverhalen en het christelijk geloof. Ze bieden dit aan aan locale partners, zoals parochies en scholen. In overleg met de partners wordt een productie naar keuze met kinderen en tieners  op locatie uitgevoerd na een oefentraject van een dag of een paar weekends.
‘Als theaterproject met professionele uitstraling werkt het erg aanstekelijk,’ zegt Piet Timmermans, jongerenwerker bij het bisdom Groningen-Leeuwarden. ‘Kinderen en tieners, ook als ze niet bij de RK kerk kind aan huis zijn, ontdekken als ze meedoen dat de kerk ook een fijne plek is waar je mooie verhalen hoort, nieuwe vrienden ontmoet en waar je merkt dat God van je houdt. We zien dat kinderen die meedoen het ook leuk vinden om mee te zingen op andere plaatsen.’’ Het organiseren van een KISI-musical staat open voor iedereen.

Meer informatie: Jongerenwerker Piet Timmermans, bisdom Groningen-Leeuwarden,
tel. 06 2486 3901. Zie ook website KISI: www.kisi.org/nl/