Landelijke oproep RK kerk: Vier Kerstmis !

“Wat doen we dit jaar met Kerst?” is een vraag die in veel gezinnen wordt gesteld. Spreken we af met de familie? Wordt het wintersport? Of toch met z’n allen naar een restaurant? En last but not least: naar welke Nachtmis gaan we? “Wat doen we met Kerst?” wordt in dit Coronajaar een bijzondere vraag.
Kerstmis is bij uitstek een feest om samen te vieren. Maar hoe knus is het als we anderhalve meter afstand moeten houden? Als we niemand een hand mogen geven om hem of haar een Zalig Kerstfeest te wensen?

Misschien goed om terug te denken aan het eerste ‘Kerstfeest’: Jezus werd geboren in een stal omdat hij niet welkom was in de herberg. En de herders? Dat waren vaak ruwe kerels met wie de meeste mensen liever geen contact hadden, laat staan dat ze geknuffeld werden.

Social distancing is niet helemaal nieuw. In andere vormen bestaat het al vanaf de eerste dag. In afzondering is Gods Zoon geboren. In een wereld die Hem op afstand hield werd God mens met de mensen. Op wat eenvoudige herders en excentrieke sterrenkundigen na, zocht niemand hem op. Maar God ging desondanks naar de mensen toe.

“Wat doen we dit jaar met Kerst?” hoeft geen moeilijke vraag te zijn. Waar we ons ook bevinden en hoe de omstandigheden ook zijn: met Kerstmis mogen we vieren dat God geen afstand houdt, maar naar ons toegekomen is. Juist op moeilijke momenten wil Hij nabij zijn.

Uitnodiging

De Nederlandse Bisschoppen nodigen iedereen uit om Kerstmis te vieren. Zij roepen daartoe op met de slogan Vier Kerstmis en geven verdere informatie op de website Vierkerstmis.nl. Elke Nederlander vindt hier een wegwijzer naar kerstvieringen van de dichtstbijzijnde RK parochie. De mogelijkheden om met Kerstmis in kerken bij elkaar te komen zijn beperkt vanwege het Coronavirus en kerkelijk leven op anderhalve meter. Maar Kerstmis is te belangrijk om het niet te vieren.

Op de website vierkerstmis.nl vinden bezoekers tips om Kerstmis te vieren in het gezin (doe-boekje voor kinderen), door aandacht voor kwetsbaren (Adventsactie) én door deel te nemen aan de liturgie van kerstvieringen. Dat laatste kan door een kerk te bezoeken of lokale vieringen van parochies online te volgen of landelijk via televisie op NPO 2 (KRO-NCRV). Er is een liturgieboekje online beschikbaar en er wordt verwezen naar parochiewebsites via zoekparochie.nl. Kijk voor meer informatie op www.vierkerstmis.nl! De campagne Vier Kerstmis wordt ook via andere media bij het Nederlandse publiek onder de aandacht gebracht.