Skip to content

Benedictus XVI: tegen relativisme, vóór Christus’ waarheid

Reactie van bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden op het overlijden van emeritus-paus Benedictus XVI

Op zaterdag 31 december is in de ochtend emeritus-paus Benedictus XVI overleden te Rome. Zijn pontificaat als paus van de Rooms-Katholieke kerk duurde acht jaar, van 2005 tot 2013. Voor zijn pausverkiezing was de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger gedurende 25 jaar prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer in het Vaticaan. In reacties op het overlijden van de voormalige paus roemen velen zijn diepgaande theologische kennis.

Bisschop Ron van den Hout ontmoette hem  tijdens zijn studie aan de universiteit te Rome. Zijn reactie op het overlijden van de emeritus-paus:

Friezenkerk

‘’Paus Benedictus XVI heb ik meegemaakt in een eucharistieviering in de Friezenkerk te  Rome in de tijd dat ik daar studeerde en op zondag vaak in de Friezenkerk kwam. Het moet geweest zijn in 1995 of 1996. Hij was toen prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en preekte vlot in drie talen over het Johannesevangelie van die dag. In het Italiaans, Duits en Engels – als ik het me goed herinner. Hij haalde belangrijke exegeten aan, zoals Rudolf Bultmann, en gaf een knappe theologische uiteenzetting.

Evenals paus Franciscus was ook Benedictus eenvoudig, maar op een andere manier: meer innemend en verlegen. Hij hield van protocol en plechtige eredienst. Ik herinner me dat hij als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer veel indruk maakte op de Nederlandse bisschoppen bij een Ad Liminabezoek aan Rome, vanwege zijn luisterend oor en kennis van de situatie in Nederland.  

Tegen relativisme

Wat ik zelf in hem erg waardeer is zijn stellingname tegen het relativisme. Dat was het thema in de aanloop van zijn pauskeuze. Zijn stelling was: Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft, of dat waarheid door de mens wordt geconstrueerd. De waarheid bestaat, ook als we die maar ten dele kennen. De theoloog heeft de opdracht om de waarheid te zoeken, en hij weet dat die in Christus te vinden is.

Ik denk dat Benedictus XVI vooral door het zoeken naar de waarheid werd geleid in zijn theologisch en bestuurlijk werk. Dat hij in 2013 vrijwillig afstand deed van het ambt van paus siert hem. Hij zag in dat hij de interne Vaticaanse problemen niet kon oplossen en dat hij dat aan een ander moest overlaten.

Ik bid voor hem dat hij beloond mag worden voor zijn verdiensten voor de Kerk.’’

Voor reacties op het overlijden van Benedictus SVI van aartsbisschop kardinaal Wim Eijk en mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppen, zie bijgaande link: Emeritus paus Benedictus XVI overleden: ‘Een echte man Gods is van ons heen gegaan’ – Rooms-Katholieke Kerk Nederland (rkkerk.nl)

Foto’s Ramon Mangold
Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

26
januari

Kom jij ook naar de landelijke Inspiratiedag voor diaconale initiatiefnemers?

Kom jij ook naar de landelijke Inspiratiedag voor diaconale initiatiefnemers?

Op zaterdag 11 februari 2023 is er een landelijke inspiratiedag voor mensen die zich inzetten op gebied van diaconie en cari...

Lees meer

26
januari

Lezingen Dag van het Jodendom Groninger Synagoge

Lezingen Dag van het Jodendom Groninger Synagoge

Sterke vrouwen zorgen dat Gods verhaal doorgaat. Zondag 21 januari jl. was in de Groningse Folkingestraat synagoge de jaa...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *