Skip to content

Paus bemoedigt Nederlandse katholieken: ‘Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn’

Tijdens zijn ontmoeting met de Nederlandse bisschoppen heeft paus Franciscus vrijdag 11 november alle katholieken in Nederland opgeroepen om vooral vol te houden en niet op te geven. “Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn,” zo citeerde kardinaal Wim Eijk de paus na afloop van de audiëntie. Ook heeft de paus de bisschoppen aangespoord tot nabijheid en een optimale pastorale benadering. 

De audiëntie bij paus Franciscus was vrijdagmorgen een van de hoogtepunten tijdens het Ad Limina bezoek dat de Nederlandse bisschoppen deze week aan Rome hebben gebracht.  Bisschop Smeets nam in zijn rolstoel aan de audiëntie deel. Paus Franciscus – die zelf ook regelmatig gebruik maakt van een rolstoel – informeerde naar de ziekte van de bisschop, bemoedigde hem en wenste hem veel sterkte toe. “De ontmoeting met de paus was heel hartelijk, ontspannen en open,” liet bisschop Smeets na afloop weten. “Hij wenste me veel ‘courage’ toe.”

Paus Franciscus nam ruim de tijd om met de bisschoppen te spreken. Het gesprek duurde een uur en driekwartier, veel langer dan aanvankelijk gepland. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie sprak na afloop van een “mooie ontmoeting” en een “uitwisseling als broeders in het ambt”. Volgens mgr. Van den Hende benadrukte de paus vooral een viervoudige nabijheid. “Hij sprak over nabijheid tot God, nabijheid als bisschoppen onderling, nabijheid tot priesters en een nabijheid tot alle gelovigen.”

Foto: fotodienst Vaticaan. (niet rechtenvrij)

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

16
maart

Vooraankondiging symposium ‘Missionair engagement voor gelovigen en parochies’ 21 april a.s. in Tilburg

Vooraankondiging symposium ‘Missionair engagement voor gelovigen en parochies’ 21 april a.s. in Tilburg

Op 21 april a.s.  is van 14.00 tot 16.30 uur op de Universiteit van Tilburg een symposium over ‘Missionair engagement...

Lees meer

14
maart

Pauselijke missiewerken: netwerk van gebed

Pauselijke missiewerken: netwerk van gebed

Eind februari jl. bezocht een groep van Missio Nederland enkele dagen het Internationale Centrum voor Missionaire Animatie t...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *