Overlijden ‘woonwagenpastor’ Frans de Smit

Na een korte periode van ziekzijn is Frans de Smit op 17 april jl. overleden in de leeftijd van 78 jaar.

Frans studeerde af als andragoog en was eerst werkzaam als maatschappelijk werker en later als jeugdhulpverlener. Hij rondde in 1998 zijn doctoraalstudie Theologie af aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Hij begon op 30 oktober 1998 als pastoraal werker in de parochie H. Martinus te Groningen en dan met name in de St. Franciscuskerk. Per 1 maart 2001 kreeg hij eervol ontslag om pastoraal werker te worden in de parochie van de Heilige Theresia van Lisieux te Hoogkerk. Daar werkte hij tot aan zijn pensionering – in maart 2007 – met veel inzet en vreugde.

Woonwagenpastoraat
Het hart van Frans lag bij de kwetsbare medemens. Graag zette hij zich daar volledig voor in. Vanuit deze betrokkenheid benoemde Mgr. Gerard de Korte, Frans met ingang van 16 juni 2009 tot coördinator van het pastoraat onder woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Tot het laatst toe was hij daar intens bij betrokken. Op 16 januari jl. ontving hij de Christoffelprijs van het Pastoraat Woonwagenbewoners Nederland (PWN) als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet.

Een persoonlijke getuigenis van Frans over zijn kennis en betrokkenheid bij het leven van woonwagenbewoners, Sinti en Roma staat in het recente Maartnummer van het bisdomblad Spreek! (’Diepgelovig, opgejaagd volk’, p.18-19). Een digitale versie van dit blad staat op de bisdom website. Zie: https://bisdomgl.nl/wp-content/uploads/2020/04/Spreek-Maart-2020.Vrijheid-Leven-met-vrijheid.pdf

De crematieplechtigheid zal door de omstandigheden in kleine kring plaatsvinden.

Namens bisschop Ron van den Hout en zijn medewerkers wensen we Marina, zijn vrouw, de kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel kracht en sterkte voor deze en de komende tijd. In onze gebeden zijn we met hen verbonden.

Dat Frans mag rusten in Gods barmhartige vrede!