Paus Franciscus benadrukt in Amoris laetitia de vreugde van de liefde

Vandaag is in het Vaticaan de postsynodale exhortatie Amoris laetitia van paus Franciscus gepresenteerd. Deze exhortatie is door de paus geschreven naar aanleiding van de Buitengewone Bisschoppensynode in 2014 en de daaropvolgende Gewone Bisschoppensynode in 2015, beide met als onderwerp huwelijk en gezin. De paus onderstreept met de titel, De vreugde van de liefde, de betekenis van het huwelijk en het gezin als een bron van door God geschonken vreugde.

Ook in Nederland werd vandaag een persconferentie gehouden ter gelegenheid van het verschijnen van de exhortatie. Kardinaal Eijk, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en namens de Bisschoppenconferentie deelnemer aan de synodes van 2014 en 2015, presenteerde Amoris laetitia tijdens een persconferentie in het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Utrecht.

‘Paus Franciscus heeft met deze publicatie Kerk en Wereld voor een verrassing gesteld’, aldus kardinaal Eijk. ‘Ook verrassend is het karakter van het document. Ik zou de postsynodale exhortatie willen kwalificeren als ‘een kerkelijk document met een opvallend existentieel karakter … Uiteraard verkondigt Paus Franciscus op de eerste plaats de leer van de Rooms-Katholieke Kerk inzake huwelijk en gezin. Daarnaast schenkt hij volop aandacht aan de moeilijkheden die mensen ondervinden om die leer te begrijpen, toe te passen en eraan vast te houden.’

Verder was bij de persconferentie aanwezig het echtpaar Massimo en Patrizia Paloni uit Maastricht, dat speciaal door de Paus was uitgenodigd voor de synode van 2015. Zij woonden deze bij met hun jongste (twaalfde) kind en vertelden over hun aanwezigheid en presentatie tijdens deze synode.

‘De Synode is voor ons een moment geweest om God eer te brengen voor alles wat Hij heeft gedaan in ons leven. Wij hebben de schoonheid van het christelijk gezin kunnen herontdekken … Wij zijn aanwezig geweest om onze ervaring te delen en om te luisteren naar de Paus, de Synodevaders, de bisschoppen en de deskundigen over dit zeer belangrijke thema’, aldus Massimo Paloni.

De exhortatie De vreugde van de liefde wordt momenteel in het Nederlands vertaald en is binnenkort verkrijgbaar via bestel@rkk.nl

Meer informatie over datum en prijs worden bekendgemaakt via www.rkkerk.nl .

Lees hier de volledige tekst van de presentatie van kardinaal Eijk

Kijk hier voor meer informatie over de beide synodes van het gezin