Vertrek paters Spiritijnen  uit bisdom Groningen-Leeuwarden

De paters Spiritijnen die als pastoor en priesters dienen in de HH. Petrus en Paulusparochie van Heerenveen en omstreken vertrekken per 1 januari 2021. Ze hebben bisschop Van den Hout laten weten hun missie opdracht in Fryslân  terug te geven. De  in Heerenveen gevestigde communiteit van de Spiritijnen houdt daar op te bestaan. De drie betrokken priesters, pater Leo Gottenbos (Nederland en oud-missionaris in Brazilië), pater Charles Eba’a (Kameroen)  en pater Titus Ikyomke (Nigeria) krijgen elk een andere taak en komen elders in Nederland te wonen.  Door het bisdom wordt een nieuwe pastoor voor de HH. Petrus en Paulusparochie gezocht.

De Congregatie van de Heilige Geest, zoals de paters Spiritijnen officieel heten, kreeg  op 1 december 2015 het pastoraat van de parochie HH. Petrus en Paulus toevertrouwd. Vijf jaar later eindigt hun presentie in Friesland, omdat er vanuit de congregatie helaas geen opvolgers beschikbaar zijn. De congregatie heeft meerdere communiteiten in Nederland. Het bleek moeilijker dan aanvankelijk gedacht om voldoende ordeleden vanuit diverse Afrikaanse landen voor te bereiden op een taak in de Nederlandse kerk. Het dwong de orde tot heroriëntatie op het aantal communiteiten in ons land.

Het bisdom dankt de congregatie en in het bijzonder de paters Charles, Leo en Titus voor hun werkzame jaren. Niet alleen vanwege het pastoraat in de parochie van Heerenveen, Wolvega, Steggerda en Frederiksoord, maar ook vanwege de collegiale opstelling onder de pastorale beroepskrachten. “Ik zie de paters Spiritijnen met lede ogen gaan. Hun missionaire geest en diaconale spiritualiteit waren belangrijke kenmerken van hun aanwezigheid in het bisdom ”, aldus bisschop Van den Hout.

De congregatie van paters Spiritijnen ontstond als missie-orde aan het einde van de 16e eeuw in Frankrijk. De congregatie weet zich geroepen om het evangelie van Jezus Christus te verkondingen onder de armen. Veel leden komen momenteel uit Afrikaanse landen. Van daaruit ontstond de ‘omgekeerde  missie’: versterking van het katholieke kerkleven elders door uitzending van priesters Spiritijnen naar landen zoals Nederland.

Contact: Lammert de Hoop, Pers & Communicatie, bisdom Groningen-Leeuwarden, M 06 – 109 14 645 of: E l.dehoop@bisdomgl.nl