Verslag weekend naar Thuine.

Van 18 tot en met 20 februari was ik samen met jeugdige geloofsgenoten van het Bisdom Leeuwarden-Groningen aanwezig bij het jongerenweekend in Thuine. Het was een bijzonder fijne ervaring. Vanaf begin af aan werden we hartelijk ontvangen door de zusters. Deze hartelijkheid hebben wij het hele weekend ervaren. Zo werd er zaterdagochtend een deel van de mis in het Nederlands gedaan. Daarnaast zijn we door de zusters elke ochtend, middag en avond verwend met een lekker maal.

Tijdens het weekend hebben we 5 indrukwekkende getuigenissen mogen horen. Namelijk van twee priesters uit Honduras en Venezuela. Twee blauwe zusters uit de VS en Suriname. En van een voormalig PKN predikant die nu binnen ons bisdom actief is. Het waren compleet verschillende getuigenissen maar persoonlijk vond ik dat een heel mooi voorbeeld van hoe divers onze kerk is op verschillende manieren. Niet alleen qua etniciteiten is het de wereldkerk, maar ook qua verschillende manieren van geloofsbeleving en hoe hier invulling aan gegeven wordt.

Hiernaast was het ook een weekend vol gebed en bezinning. Persoonlijk vond ik dit heel fijn omdat dit toch de onderdelen van het geloof zijn die, in mijn geval, in het wereldlijke leven ondergesneeuwd raken. Het was fijn om met z’n allen in hetzelfde ritme te zitten en bijvoorbeeld elke dag de getijdengebeden te bidden.

Naast het religieuze karakter van het weekend was het natuurlijk ook heel gezellig, dit hoeft elkaar natuurlijk ook niet uit te sluiten. Ik had sommigen kort één keer eerder gezien maar voor de rest kende ik niemand. Maar er hing zo’n aangename sfeer, binnen de kortste keren had ik al leuke contacten gelegd. Mocht je dit lezen en twijfelen of je in oktober ook meegaat omdat je niemand kent? Twijfel niet langer, je maakt makkelijk leuke contacten en we maken er met z’n allen een leuk een leerzaam weekend van!

Sean Becking, Leeuwarden, Sint-Vitusparochie

Dit jaar ging ik voor het eerst mee met de roepingengroep naar Thuine voor het roepingenweekend. Vrijdagmiddag terwijl de storm Eunice door Nederland trok, vertrokken wij richting Duitsland en kwamen rond vier uur aan in het Franciscanessenklooster waar we hartelijk ontvangen werden en een mooie kamer aangewezen kregen. De zusters hebben erg lekker voor ons gekookt en het hele weekend is er goed voor ons gezorgd. Het was een mooi gastenverblijf waarin we ook een eigen kapel hadden waar we bijvoorbeeld het getijdengebed baden.

Vrijdagavond kregen we een getuigenis van Wouter van Voorst die erg inspirerend was. Na dit getuigenis duurde het niet lang meer voordat we onze kamers opzochten want de volgende ochtend moesten we om kwart over zes verzamelen buiten het gastenverblijf om naar de H. Mis te gaan in de kloosterkerk.

Het was een mooie kerk met een prachtig mozaïek van Christus Koning.
Later die ochtend kregen we bezoek van twee Blauwe Zusters uit Den Haag die kwamen vertellen over hun roeping en hun dagelijks leven.

Na de lunch kregen we bezoek van twee priesters die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen maar die in Nederland de priesteropleiding hebben gevolgd en nu ook in Nederland priester zijn. Beiden hadden indrukwekkende verhalen over hun jeugd en hoe ze in Nederland zijn gekomen. Na het avondeten was er een mogelijkheid om te biechten in de kloosterkerk en konden we bidden in de zijkapel van de kerk waar er 24 uur per dag door de zusters gebeden wordt. Diezelfde avond hebben we ook een pub quiz gedaan en het werd een gezellige avond.

De volgende ochtend konden we iets langer uitslapen want we baden om 8 uur het morgengebed in de kapel in het gastenverblijf en om tien uur was de H. Mis in diezelfde kapel.

Het was een heel gezellig en inspirerend weekend en ik heb er veel uit kunnen halen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en de verhalen van de sprekers waren allemaal indrukwekkend. Voor mij waren vooral de verhalen van de priesters interessant omdat ze van zo ver weg komen en dan hier in Nederland komen helpen. Het heeft mij aan het denken gezet omdat ze zo veel vertrouwen hebben want ze bepalen zelf niet naar welk land ze gaan.

Het roepingenweekend is echt een aanrader voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in een klooster en mooie ervaringen op wil doen.

Bedankt voor het prachtige weekend!

Een deelnemer