Woorden van roeping aan het Wad

Nederlands WJD alternatief op Ameland geslaagd evenement

Het Nederlandse WJD alternatief op Ameland was dit weekend een enthousiaste happening. Ruim 180 jongeren en hun begeleiders uit het hele land verzamelden zich zondagochtend in de kleurrijke Sint Clemenskerk in Nes voor de slotviering van hun Wereld Jongerendagen op het waddeneiland. De KRO-NCRV zond de eucharistieviering live uit op televisie (NPO 1). Als hoofdcelebrant en concelebrant traden twee bisschoppen op, respectievelijk mgr. Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden en mgr. Hans van den Hende van het bisdom Rotterdam, gesteund door pastoor Henk Nota en diaken Remco Hoogma. ‘We zijn dankbaar deze mini-pelgrimstocht naar Ameland te mogen maken,’ aldus mgr. Van den Hende bij een korte dank- en gebedsviering voor vertrek. ‘’Om te luisteren naar het Woord van de Heer dat richting aan ons leven kan geven.’’

Thuiskomen

‘’Als je met jongeren iets doet, dan voelt dat als thuiskomen’’ zegt vandaag Nanette Petzinger (19) uit het Drentse Nieuwdiep in het Friesch Dagblad over haar ervaring van WJD Ameland. Ze beleeft er wat ze in de kerk thuis mist: andere jongeren, en hun gesprekken over geloof.  Parallel met de Wereld Jongerendagen in Panama met Paus Franciscus stond het thema ‘roeping’ centraal in een afwisselend weekendprogramma met vieringen, persoonlijke ontmoeting in workshops over oa. levenskeuzes maken, spiritualiteit, bidden als Godsrelatie, sacramenten  en individuele (biecht)gesprekken met aanwezige pastores en bisschoppen. Wandelen in de duinen en aan zee kon in vrije uren tussendoor. Het Nederlandse alternatief voor de WJD in Panama begon vrijdagavond bij aankomst van twee touringcars uit Rotterdam en Roermond voor de veerboot naar Ameland. Na een ‘pelgrimstocht’ van beide bussen door het hele land om deelnemers in andere bisdommen op te pikken. Het bisdom Rotterdam had met 50 deelnemers een flink aandeel in de groep. De Friese Commissaris van de Koning Arno Brok, zelf meelevend katholiek, was zondag aanwezig als toehoorder bij de eucharistieviering en trof bekende gezichten uit het bisdom waar hij als burgemeester van Dordrecht in functie was voor zijn vertrek naar Fryslan.

Roeping

Bisschop Ron van den Hout riep bij de mis in zijn overweging de jongeren op open te staan: ‘’Vandaag kan het begin zijn van je openbare optreden. Een leven als christen in de wereld van vandaag. Leef vanuit het geloof dat Hij je een plek geeft. Misschien iets waar je nog niet aan gedacht had, maar wat op je pad komt. Waar je voor gevraagd wordt. Probeer je leven als een roeping te verstaan.‘’

Voor een uitgebreide WJD Ameland reportage,  zie de fotoserie via bijgaande link bisdom Haarlem-Amsterdam, fotoserie van Katholiek Leven.

katholieklevenreportagefotoAmeland

Zie verder voor een korte fotoreportage hieronder: