Dit jaar is het achthonderd jaar geleden dat Franciscus op de berg La Verna de stigmata ontving. In het voetspoor van Jezus is hij een getekende. Voordat Franciscus de stigmata ontving na zijn ontmoeting met de Serafijn, vastte hij. Bomen en rotsen, engelen en dieren maakten deel uit van dit wonderlijke gebeuren. Franciscus wilde Jezus niet begrijpen of interpreteren, maar hem op lichamelijke wijze navolgen. In dit weekend gaan we in op het visioen van Franciscus van een vurige engel met het beeld van de gekruisigde, en terwijl Franciscus zich afvroeg wat dat visioen betekende, ontving hij de vijf kruiswonden van Christus. Na hem zijn nog tweeëntwintig mensen gestigmatiseerd en in onze tijd kennen we het verschijnsel van tatoeages. De interesse voor de stigmatisering van Franciscus richt onze aandacht ook op de lichamelijkheid van spiritualiteit.
Begeleiding: Peter Vermaat Datum: vrijdag 13 december – zondag 15 december 2024 Plaats: Klooster Thuine, Duitsland Tijd: Aankomst: 20.00 uur – vertrek: 16.00 uur Opgave vóór 18 november 2024 bij het Bisdom Groningen-Leeuwarden, tel. 050 – 4065888 of mail naar l.winter@bisdomgl.nl
Diaconie en caritas zijn activiteiten die in elke parochie plaatsvinden. Ze zijn vaak afzonderlijk georganiseerd in diaconale werkgroepen en/of caritas instellingen. Via diaconie en caritas geven parochievrijwilligers van de RK kerk praktische en materiële steun aan groepen en individuen in de (lokale) samenleving die daar behoefte aan hebben. Variërend van voedselbank en asielzoekerscontacten tot kledingbeurs. Bij diaconie en caritas is ook veel sprake van landelijke samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld de jaarlijkse Vastenactie. Voor meer info, zie: www.rkdiaconie.nl
De (parttime) dienstverlener Diaconie en Caritas onderhoudt contact met diaconale werkgroepen en caritasinstellingen in het hele bisdom. Afstemming en coördinatie van samenwerking met andere (katholieke) instellingen en maatschappelijke organisaties maakt deel uit van deze taak.
Agaath Erich is tevens werkzaam als pastoraal werker in het bisdom.
Communicatie over geloof en de katholieke kerk steunt onderlinge verbondenheid en de missionaire taak van de kerk in de samenleving. De Dienstverlener Communicatie adviseert de bisschop, stafleden en parochiebesturen met betrekking tot perscommunicatie en communicatiebeleid van het bisdom.
De Dienstverlener Communicatie is woordvoerder en media adviseur van de bisschop (‘perschef’). Hij onderhoudt contacten met persredacties en journalisten, neemt deel aan het perschefoverleg van de Nederlandse bisdommen en voert diverse communicatie werkzaamheden uit voor het bisdom. Ondermeer redactie & beheer van de bisdomwebsite, nieuwsberichtgeving, hoofd- en eindredactie van het bisdomblad Spreek!, samenstelling van bisdompublicaties, verslaggeving van de Diocesane Pastorale Raad.
Lammert de Hoop werkte als communicatiefunctionaris voor het hoger onderwijs (hogeschool en universiteit) en is zelfstandig actief als marketingcommunicatie adviseur voor overheden, bedrijven en instellingen voor religieus erfgoed.
Parochies staan in onze tijd onder druk. Teruglopende betrokkenheid van parochianen/vrijwilligers, en soms teruglopende financiën, nopen tot herbezinning op de toekomst. Dat nadenken vindt plaats in de spanning tussen wat men zou willen – de missie en zending – en wat men kan: de praktische mogelijkheden.
De dienstverlener Kerkelijk Opbouwwerk is parochies behulpzaam bij bezinning op beleid voor de langere termijn. Waar zet je als parochie op in? Wat zijn prioriteiten voor de komende jaren? Hoe krijgt geloofscommunicatie een centrale plaats in de parochie? Zoals ook elders in de samenleving ontkomen parochies er niet aan om samen te werken over de eigen grens met buurtparochies. Wat wil je met samenwerking en hoe geef je die vorm?
Kerkelijk Opbouwwerk is er voor om zowel pastores als bestuurders en andere vrijwilligers in parochies op dit soort thema’s te ondersteunen. Kerkopbouw is maatwerk, daarom komt de dienstverlener altijd naar u toe. Er kan ook een beroep op gedaan worden om projecten te ontwikkelen met als doel de blijde boodschap van Jezus Christus niet beperkt te houden tot eigen kerkbetrokkenen, maar binnen het bereik van eenieder in de samenleving te brengen.
Johan Klaassen is tevens werkzaam voor het Officialaat (kerkelijke rechtbank) van de RK kerk.
Geboren te Assen 17 juli 1976 Priester gewijd 28 mei 2005 Bisschoppelijk vicaris van vicariaat Friesland/Noordoostpolder (v.a. september 2012) Algemeen gedelegeerde van de diocesaan administrator (v.a. mei 2016) Hoofd van de Diocesane dienstverlening Bisschoppelijk gedelegeerde voor de Oecumene Lid Plenaire Raad van de Raad van Kerken Nederland Niet-uitvoerend bestuurslid van Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen (PNB) Tevens pastoor Consulent en auditor van het Officialaat te Utrecht
Geboren te Emmen 16 september 1966 Priester gewijd 24 oktober 1998 Bisschoppelijk vicaris van vicariaat Groningen/Drenthe (v.a. september 2006) Vicaris-generaal (v.a. september 2011) Diocesaan administrator (v.a. mei 2016 Moderator van de curie Personeelsfunctionaris bisdom Bisschoppelijk gedelegeerde voor de priesters Bisschoppelijk gedelegeerde voor de geestelijke verzorging in zorginstellingen Contactpersoon bedevaartskapel Dokkum, diocesane bedevaarten en pelgrimages Tevens pastoor en waarnemend pastoor
Blankenslaan-Oost 2A, 7901 BE Hoogeveen Tel. 0528-262756 e-mail: p.wellen@bisdomgl.nl