Skip to content

Boodschap paus Franciscus aan jongeren: ‘Kies een levensstijl gegrond in hoop’

Paus Franciscus roept jongeren op een baken van hoop zijn. Hij spoort hen te kiezen “voor een levensstijl gebaseerd op de hoop.” Dit is te lezen in de boodschap van de paus voor de Wereldjongerendag op 26 november jl.: het Hoogfeest van Christus Koning.

In zijn boodschap “Laat de hoop u blij maken” (vgl. Romeinen 12, 12)  adviseert de paus jongeren om elke dag een woord van hoop te delen op hun sociale media. We worden  gelukkiger door de genade die God ons geeft met anderen te delen. “Op sociale media lijkt het altijd makkelijker om negatieve berichten te delen dan berichten die hoop geven. Dus mijn concrete suggestie is: probeer elke dag een woord van hoop met anderen te delen”, zegt de paus.

“Soms, als je ’s avonds uitgaat met vrienden, gebruik je je smartphone als zaklamp. Bij grote concerten bewegen duizenden van jullie deze moderne lichtjes op het ritme van de muziek; een indrukwekkend gezicht. ’s Nachts laat het licht ons de dingen op een nieuwe manier zien en zelfs in de duisternis straalt een bepaalde schoonheid. Zo is het met het licht van de hoop dat Christus is. Door Jezus’ verrijzenis wordt ons leven verlicht. Met Hem zien we alles in een nieuw licht.”

Paus Franciscus noemt in zijn boodschap de Wereldjongerendagen in Lissabon een ‘explosie’ van licht en vreugde. Daar kondigde hij ook het vervolg aan van de intercontinentale pelgrimstocht. In 2027 trekken de jongeren naar Seoul in Korea. Maar voor 2025 nodigt Franciscus de jongeren uit voor het Heilig Jaar in Rome, waar zij ook “pelgrims van hoop” zullen zijn.

“Pelgrims van hoop” is het motto voor dit Heilig Jaar 2025. De paus vertaalt dit in zijn boodschap voor de Wereldjongerendagen. Samen met jongeren wil hij het pad van hoop bewandelen. Lees hier meer over deze bedevaart.

20230127 Ameland WJD WEB09 ©RamonMangold

“Hoop lijkt voor veel mensen afwezig”

Paus Franciscus: “We leven in een tijd waarin hoop voor velen, ook jongeren, afwezig lijkt. Veel van jullie leeftijdgenoten ervaren oorlogen, gewelddadige conflicten, pesterijen en andere ontberingen, in de greep van wanhoop, angst en depressie. Ze voelen zich alsof ze in een donkere gevangenis zitten, zonder het licht van de zon. Een dramatische uiting hiervan is het hoge zelfmoordcijfer onder jongeren in verschillende landen”, aldus de paus.

“Het risico bestaat dat we ten prooi vallen aan wanhoop en denken dat het zinloos is om goed te doen, omdat het door niemand gewaardeerd of erkend zou worden. We zeggen tegen onszelf, met Job: “Waar is dan mijn hoop? Wie zal mijn hoop zien?” (Job 17, 15).  Paus Franciscus benadrukt dat wij in zulke situaties een deel van Gods antwoord kunnen zijn en verwijst daarvoor onder meer naar het leven van heiligen zoals Maximiliaan Kolbe, de heilige Josephine Bakhita en de zalige Józef en Wiktoria Ulma en hun zeven zonen.

“Gebed bewaart en vernieuwt hoop.”

Hoop koesteren is het zout van ons dagelijks leven. “In de christelijke traditie van het Paastriduüm is Stille Zaterdag de dag van de hoop. Het ligt tussen Goede Vrijdag en Paaszondag: een soort niemandsland tussen de wanhoop van de discipelen bij de kruisiging van Jezus en hun vreugde op Paasmorgen na zijn Verrijzenis. Dat is waar nieuwe hoop geboren wordt. Op Stille Zaterdag herdenkt de Kerk in stilte Christus’ nederdaling ter helle”, aldus de paus. “God kijkt niet gewoon met medelijden toe naar onze doodservaringen of roept ons van verre toe. Hij treedt binnen in momenten dat we door een hel gaan, als een licht dat schijnt in de duisternis en deze overwint
(vgl. Johannes 1, 5).”

Volgens paus Franciscus is de christelijke hoop geen gemakkelijk optimisme of een ontkenning van zorgen en de dood, maar het is zekerheid, geworteld in geloof, dat God ons nooit verlaat. Het gebed is nodig om die hoop te voeden.

Paus Franciscus benadrukt het belang van blijven bidden. “Nadat de vlam van hoop in ons is ontstoken, zijn er momenten waarop deze dreigt te doven door de zorgen, angsten en druk van het dagelijks leven. Een vlam heeft zuurstof nodig om te  branden en uit te groeien tot een vreugdevuur van hoop. De zachte bries van de Heilige Geest voedt deze hoop”, zegt de paus. “Hoop wordt gevoed door gebed. Gebed bewaart en vernieuwt onze hoop.

Jaarlijks viert de katholieke Kerk de Wereldjongerendag wereldwijd in al haar bisdommen. Sinds 2021 is dat op het Hoogfeest van Christus Koning eind november, de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

Lees hier de complete boodschap van paus Franciscus voor de Wereldjongerendag 2023.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

12
juni

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

De inschrijving voor de Nationale Bedevaart naar Rome in het Heilig Jaar 2025 is geopend. In de meivakantie van volgend jaar...

Lees meer

07
juni

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Deze lessenserie is een laagdrempelige kennismaking met wat geloof, bijbel en kerk voor je kan betekenen. Over levensvragen ...

Lees meer