Skip to content

Boodschap paus Franciscus voor Wereldmissiedag: ‘Ga en nodig iedereen uit’

Oktober is de Wereldmissiemaand van de Katholieke Kerk met Wereldmissiedag op zondag 20 oktober a.s. Paus Franciscus roept elke gedoopte op om deel te nemen aan de missie van  de Kerk in de wereld: ‘Ga en nodig iedereen uit voor het feestmaal’ is zijn evangelieboodschap.  Een uitnodiging op kruispunten met de moderne wereld:  ‘Terwijl de wereld ons uitnodigt voor maaltijden van consumentisme, zelfgenoegzaamheid, comfort en individualisme, roept het evangelie ons op tot de goddelijke maaltijd van vreugde, gerechtigheid en broederlijkheid in gemeenschap met God en de anderen’ aldus Franciscus.  

De pauselijke boodschap van ‘Ga en nodig iedereen uit’ is een citaat uit de parabel van Jezus  (Matteüs 22, 9) over een koning die een bruiloftsfeest geeft. Als de beoogde gasten de uitnodiging weigeren zendt de koning zijn dienaren uit naar alle drukke verkeerswegen met de opdracht iedereen mee te nemen die ze ontmoeten naar het bruiloftsmaal. Paus Franciscus ziet in Jezus’ vergelijking  belangrijke aspecten van evangelisatie. Hij verbindt dit met de synodale reis van de Kerk gericht op haar belangrijkste taak: evangelieverkondiging.

Roeping van elke gedoopte
De Paus bedankt in zijn boodschap de missionarissen die alles achter zich lieten om het Goede Nieuws overal te verkondigen, of die gebieden opzoeken waar de Kerk nog maar pas gevestigd is. Elke gedoopte is geroepen, aldus de paus, om deel te nemen aan de universele zending van de Kerk, voortdurend op zoek naar kruispunten met de moderne wereld.

Hij roept gedoopten op een nieuwe missionaire beweging te starten, net als bij de dageraad van het christendom: ‘De dienaren van de kerk moeten mensen uitnodigen met een gevoel van urgentie, maar ook respect en vriendelijkheid, nabijheid, compassie en tederheid. Een stijl die Gods eigen manier van doen weerspiegelt.’

Verscheurde wereld 
‘De eerste missionarissen leefden vanuit de verwachting dat de komst van de Heer nabij was’, aldus paus Franciscus. Een perspectief van urgentie dat we ook vandaag voor ogen moeten houden: ‘Terwijl de wereld ons uitnodigt voor maaltijden van consumentisme, zelfgenoegzaamheid, comfort en individualisme, roept het evangelie ons op tot de goddelijke maaltijd van vreugde, gerechtigheid en broederlijkheid in gemeenschap met God en de anderen.

De eucharistie is een voorafschaduwing van deze maaltijd, zegt de paus. Want missie en eucharistie gaan samen. In een wereld verscheurd door verdeeldheid en conflicten “nodigt het evangelie ons met vriendelijke doch dringende stem uit elkaar te ontmoeten en te erkennen dat we broeders en zusters zijn,” aldus paus Franciscus.

Foto boven: Anna Dziubinska via Unsplash: De koning in de parabel zendt zijn dienaren naar alle drukke verkeerswegen om mensen uit te nodigen.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

15
oktober

Pastores benoemingen in het noordelijk bisdom

Pastores benoemingen in het noordelijk bisdom

Een aantal functiewijzigingen en pastoresbenoemingen zijn bekend gemaakt door het bisdom Groningen-Leeuwarden.  Ze gaan...

Lees meer

11
oktober

Acht online Teams bijeenkomsten: Samen op weg naar het Jubeljaar “Pelgrims van hoop”

Acht online Teams bijeenkomsten: Samen op weg naar het Jubeljaar “Pelgrims van hoop”

Op dinsdag 24 december opent paus Franciscus het Jubeljaar in Rome. Daarna volgen bisdommen wereldwijd met een openingsvieri...

Lees meer