Skip to content

Nederlandse bloemenpracht met Pasen op Sint-Pietersplein in Rome

De Paasviering door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein te Rome wordt evenals voorgaande jaren opgeluisterd door Nederlandse bloemenpracht. Een aloude traditie herleefde in 1985 opnieuw dankzij Nederlandse bloemisten bij gelegenheid van de zaligverklaring van Titus Brandsma. Hoofdarrangeur van de bloemenpracht is Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs. Dankzij vele kwekers van bloembollen en snijbloemen die al maanden drukdoende zijn. Diverse partijen in de sierteeltsector en financiele sponsoren maken dit kleurrijke bloemenfestijn elk jaar met Pasen mogelijk voor het oog van de wereld.   

Bloemenzegen

Transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout, ook betrokken sinds 1986, vertrekt dinsdag 26 maart met alle bloemen en materialen richting Rome. Mgr. Van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, zegende ’s morgens om 11.30 uur alle bloemen op de Keukenhof in Lisse. Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart a.s., worden de bloemen officieel aangeboden aan de paus door Antoine Bodar, rector van de Friezenkerk als Nederlandse Rooms-Katholieke parochie in Rome. “Het Hoogfeest van Pasen, het feest van de Opstanding, staat telkens weer voor nieuw begin, nieuwe hoop en nieuw leven,” aldus Bodar. Zeker in deze tijd is de boodschap van Pasen – overwinning van het leven op de dood, ook verbeeld door de schoonheid van bloemen op het Sint-Pietersplein – dringender dan ooit.

Sierteelt leveranciers

Het bloemendecor bestaat uit tientallen arrangementen en siert de ruim 170 vierkante meter van het Sint-Pietersplein. Rond het hoofdaltaar, op de trappen en op het balkon, waar paus Franciscus de pauselijke zegen “Urbi et Orbi” zal uitspreken. De Nederlandse sierteeltsector presenteert zich voor het oog van de wereld met een breed en uniek productaanbod.

In het samenspel van kleuren voeren paars, geel en wit de boventoon. De bolbloemen vormen traditiegetrouw de basis van het arrangement als geheel met kleurrijke snijbloemen daarin verwerkt. Hoofdbloem dit jaar is de gerbera. Telersvereniging Summit Gerbera schenkt hiervoor 3.500 grootbloemige en mini-gerbera’s in diverse kleuren. Meijer Roses uit Pijnacker stelt voor deze editie 1.200 witte en paars/roze Avalanche rozen ter beschikking. Evanthia en FlowerXL brengen 1.000 robuuste stelen matthiola StoX in 4 kleuren mee en Telersvereniging Zentoo heeft een inbreng van 600 stelen enkelbloemige chrysanten.

De leveranciers Vreeken Bouvardia en Peelen Anthuriums bieden prachtige snijvariëteiten aan. Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout is een vaste sponsor met rijkbloeiende delphiniums in drie kleuren. Tak Global voegt, in samenwerking met Coloríginz / OZ Import, forsythia een breed assortiment snijgroen toe.

Vanuit de bloembollenstreek is dit jaar weer een grootschalige inbreng met meer dan 21.000 bolbloemen. UNEX Inc. uit Voorhout sponsort alle tulpenbollen. Roma Nova en kwekerij Van Der Slot Lisse faciliteren opkweek van de bollen tot aan de bloei. Vorig jaar ontving het echtpaar Oskam – eigenaar van firma W. Oskam & Zn. BV uit Voorhout die jaarlijks hun narcissen Tête-à-Tête aan het bloemenproject leveren – een pauselijke onderscheiding voor hun jarenlange  bijdrage. De opgekweekte bloembollen sieren de trappen van het Sint-Pietersplein over een lengte van 465 meter.

Publiciteit

Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart a.s. wordt de volledige Hoogmis van Pasen in Rome  uitgezonden op televisie door KRO-NCRV: vanaf 09:50 uur op NPO 2. Aansluitend volgt om 12:00 uur de traditionele zegen “Urbi et Orbi” van de paus  (letterlijk: “..aan de Stad en aan de Wereld”). De televisiereportage van de Hoogmis en het “Urbi et Orbi” belicht vooraf ook de voorbereiding van de bloemenpracht in Rome. Deze reportage wordt herhaald in het KRO-NCRV programma Kruispunt om 17:30 uur, ook op NPO 2.

Wereldwijd wordt de Paasmis in Rome, uitgezonden door het Vaticaan, bekeken door miljoenen mensen. Vatican News biedt video, radio, podcasts, beelden, nieuws en audio aan in meer dan 30 talen. Het aantal bezoekers en bekeken pagina’s online groeit de laatste jaren sterk.

Contact voor meer informatie: Piet van der Burg, tel.: +31 (0)6 51 349 920, & e-mail: info@floralprojects.nl.  Of: Sander Evers, tel.: +39 340 230 3232, &
e-mail: aevers@luc.edu

foto boven:Pixabay: Gerbera hoofdbloem van Pasen 2024 in Rome

image 35

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

18
april

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

De sinds 2015 gefuseerde parochie Heilige Christoffel, bestaande uit de geloofsgemeenschappen Bakhuizen, Balk, Joure, Lemmer...

Lees meer

16
april

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Op 6 en 9 juni a.s. zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europe...

Lees meer