Skip to content

Vaticaan roept op tot activiteiten rond de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen

Zondag 29 september aanstaande is de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen. Het Vaticaanse Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling nodigt parochies en daarnaast “alle mensen van goede wil” uit om initiatieven te organiseren met migranten en vluchtelingen. Daarvoor biedt het hulpmiddelen en materialen aan via een website.

Paus Franciscus zegt in zijn boodschap voor deze Werelddag in 2024 dat, in overdrachtelijke zin, “wij allemaal (…) migranten zijn op aarde, op weg naar ons ‘ware thuisland’, het Koninkrijk der Hemelen.” De paus wijst er in zijn boodschap verder op, dat we in de verschillende migranten en vluchtelingen Christus kunnen ontmoeten – zoals onder andere staat geschreven in Matteüs 25, vers 40.

Samen oplopen

De oproep is om als gelovigen in parochies en bisdommen samen met vluchtelingen een “stuk van de weg” mee op te gaan lopen. Het Dicasterie stimuleert om daarbij ook andere groepen aan de rand van de samenleving te betrekken, dus niet alléén de vluchtelingen en migranten – maar ook andere mensen in kwetsbare posities of nood. Er wordt gedacht aan gezamenlijke meditatieve wandelingen, maar ook aan een reeks van bezinningsmomenten of bijeenkomsten met gezamenlijk gebed.

Pater Fabio Baggio, vicesecretaris van het Dicasterie, zegt dat het belangrijkste is “om niemand achter te laten.” Op de levensweg, maar speciaal bij het organiseren van activiteiten rond de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen van 2024.

De boodschap van paus Franciscus voor deze Werelddag komt binnenkort in een Nederlandse vertaling online op rkkerk.nl. Meer informatie en materialen zijn te vinden op deze website.

Foto: het monument voor vluchtelingen en migranten op het Sint-Pietersplein in Rome.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

12
juli

Afscheidsviering bisschop Ron van den Hout

Afscheidsviering bisschop Ron van den Hout

Op donderdag 15 augustus a.s. – hoogfeest van Maria Tenhemelopneming – is om 11.00 uur de afscheidsviering van bisschop ...

Lees meer

10
juli

Instrumentum Laboris (Werkdocument) synode 2024 gepubliceerd

Instrumentum Laboris (Werkdocument) synode 2024 gepubliceerd

Op dinsdag 9 juli heeft het Secretariaat van de Bisschoppensynode het Instrumentum Laboris gepubliceerd. Het betreft het wer...

Lees meer