Skip to content

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

De website Vier.nu van de landelijke RK kerk presenteert een oproep om het Pinksterfeest te vieren in de eigen lokale (katholieke) kerk. De site geeft achtergrondinformatie over het christelijke hoogfeest van Pinksteren. Nieuw is een interview over Pinksteren met mgr. Hoogenboom in de online videoserie over het thema ‘Hoop’.

De video maakt deel uit van een reeks, gemaakt door katholiekleven.nl, waarin Nederlandse bisschoppen aan het woord komen over het thema ‘hoop’ in deze tijd. Ze doen dat aan de hand van de christelijk hoogfeesten in het kerkelijk jaar. Wat vieren we op ieder hoogfeest? Hoe kan dat ons tot hoopvolle mensen maken? De videoreeks sluit aan bij het Jubeljaar 2025, uitgeroepen door paus Franciscus in Rome, met het thema ‘Pelgrims van Hoop’.

Hoogenboom 1 1

Mgr. Hoogenboom, werkzaam als hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht, vertelt in de video over Pinksteren als het feest van de Heilige Geest: “De eerste christenen werden ‘mensen van de weg’ genoemd, verwijzend naar de uitspraak van Jezus: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven.’  Bidden wij tot de Heilige Geest, dan bidden we om voortgang te maken op de weg in het leven die Jezus Christus voor ons betekent. Dat wij op die weg blijven en geen dwaalwegen inslaan. In deze zin is de Heilige Geest die met Pinksteren wordt gevierd op onze levensweg een metgezel. De geest van Jezus die ons aanspoort in het voetspoor van de Heer te blijven gaan door daden van geloof, hoop en liefde.”

Cenakeltijd: tussen Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart Cenakeltijd KNR

Nieuw op de landelijke website vier.nu is ook een serie gebedsintenties voor de 10  dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren. Deze tien dagen worden ‘Cenakeltijd’ genoemd. Het verwijst naar de periode verteld in het Evangelie, dat de leerlingen van Jezus – nadat ze met Hemelvaart definitief afscheid van Hem hebben genomen – wachten op de ‘uitstorting van de Heilige Geest’ met het Pinksterfeest.

Het Evangelie (Handelingen 1: 13) vertelt dat Jezus’ leerlingen in een ‘bovenzaal’ (= Cenakel) verbleven waar ze ook het Laatste Avondmaal met Jezus hadden meegemaakt. De tien dagen in ‘het Cenakel’ zijn een tijd van wachten op de Heilige Geest die hen door Jezus was aangekondigd.

De gebeden en teksten zijn door de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (‘KNR’ = Nederlandse kloosterordes en congregaties) in één uitgave verzameld. Geput uit verschillende kloostertradities en geschikt om de voorbereiding op het Jubeljaar 2025 ‘kleur’ te geven.  De uitgave sluit ook aan bij het thema ‘Pelgrims van Hoop’ van het Jubeljaar – of Heilig Jaar – in 2025.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

17
mei

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Als er iemand diaconaal bezig was in de Middeleeuwen is het Elisabeth van Thüringen wel: een koningsdochter uit Hongarije. ...

Lees meer

16
mei

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

De website Vier.nu van de landelijke RK kerk presenteert een oproep om het Pinksterfeest te vieren in de eigen lokale (...

Lees meer