Skip to content

Zoveel toekomst: boek, startprogramma en leergang. Space for Grace ondersteunt vernieuwing in katholiek Nederland en Vlaanderen

Durf. Ondernemingszin. Levenskracht. Deze kwaliteiten worden zelden met de katholieke kerk geassocieerd. Meestal gaat het over de krimp, kerksluiting en vermoeide vrijwilligers. En toch tref je aan de basis van de kerk, in parochies en lokale geloofsgemeenschappen durvers, flexibele denkers en creatieve doeners. Zij zien de toekomst, hebben nieuwe ideeën en gaan er mee aan de slag. Deze mensen ondersteunt Space for Grace sinds vijf jaar. Dit vernieuwingsproject gaat nu haar slotfase in met een drievoudig aanbod.

Boekpresentatie Zoveel toekomst Space for Grace 1

1. 18 oktober 2024 Boekpresentatie ‘Zoveel toekomst’
Dit boek belicht twintig innovatieve projecten van geloofsgemeenschappen in Nederland en Vlaanderen die de afgelopen vijf jaar meededen aan het vernieuwingstraject van Space for Grace. Van Speelkerk tot Klooster in de Cloud, van missionaire parochie tot inloophuis. 
De eerste exemplaren worden aangeboden aan Zr. Monica Raassen, vice-voorzitter van de KNR, Carine D’hondt, voorzitter van het Vlaamse IPB en pastoor Mauricio Menesses van de Titus Brandsmaparochie in Wageningen.

Datum: vrijdag 18 oktober
Tijd: 15.00 tot 16.00 u met aansluitend een feestelijk samenzijn
Locatie: Huis van Dominicus, Palestrinastraat 1, 3533 EH Utrecht
Alle aanwezigen ontvangen een gratis exemplaar van het boek.

Startprogramma Space for Grace

2. Startprogramma voor kerkvernieuwers
Voor enthousiaste katholieken die geloven dat er meer mogelijk is in hun gemeenschap organiseert Space for Grace een startprogramma. Dit bestaat uit een tweedaagse in een klooster, een terugkomdag en de mogelijkheid om een projectvoorstel in te dienen.
De tweedaagse in het klooster helpt de deelnemers om te kijken naar de kansen, mogelijkheden en talenten en er vervolgens concreet mee aan de slag te gaan. Daarna kan een aanvraag worden gedaan voor het laatste Space for Grace jaartraject waarbij projecten gesteund worden met coaching en een werkbudget.

Dit start- en jaarprogramma wordt georganiseerd door Johannes van den Akker en Suzan Doodeman van Hoe Dan Wel.

Datum Kloostertweedaagse
Start: vrijdag 17 januari 10.00 uur
Einde: zaterdag 18 januari 17.00 uur
Locatie: Abdijhof Marienkroon, Nieuwkuijk

Leergang Space for Grace

3. Leergang voor katholieke kerkvernieuwers
Paus Franciscus roept op om durvend en creatief te zijn bij het vernieuwen van de structuren, de stijl en de methoden van de evangelisatie binnen de eigen gemeenschappen. Voor deze creatieve durvers en doeners in de rooms-katholieke kerk biedt Space for Grace een speciale leergang aan van twee maal vier modules.
In de eerste vier bijeenkomsten ontdekken de deelnemers de kernthema’s van de katholieke leer en passen die toe op projecten en experimenten uit de praktijk. Iedere bijeenkomst start met een lunch en eindigt met een viering.

De leergang wordt georganiseerd vanuit het Huis van Dominicus door Erik Borgman, Hermen van Dorp, Janneke van Zelst en Laetitia van der Lans.

Thema’s en data
Module 1: Zoveel toekomst: een vernieuwende kerk & boekpresentatie
Vrijdag 18 oktober 2024, Huis van Dominicus, Utrecht 11.00 – 16.00 uur

Module 2: Zoveel toekomst – een dienende kerk | Vrijdag 13 december 2024, 12:00-16:00
Module 3: Zoveel toekomst – een vierende kerk |Vrijdagmiddag 7 maart 2025, 12:00-16:00
Module 4: Zoveel toekomst – een multiculturele kerk | Vrijdagmiddag 13 juni 2025, 12:00-16:00

De leergang is voor iedereen die gevoed wil worden met kennis vanuit de katholieke leer en die wil meebouwen aan de vernieuwing en de toekomst van de Kerk.

Kosten: vier modules kosten totaal € 30,- per persoon, bij de eerste bijeenkomst ontvang je gratis het unieke Space for Graceboek boordevol inspiratie en praktijkvoorbeelden uit Nederland en Vlaanderen.

Informatie en aanmelden: www.spaceforgrace.nl

Space for Grace Nederland is een initiatief van Porticus, in samenwerking met het Kaski Onderzoekscentrum van de Radboud Universiteit, Huis van Dominicus,Hoe Dan WelenDe Zalige Zalm.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

24
juli

Zoveel toekomst: boek, startprogramma en leergang. Space for Grace ondersteunt vernieuwing in katholiek Nederland en Vlaanderen

Zoveel toekomst: boek, startprogramma en leergang. Space for Grace ondersteunt vernieuwing in katholiek Nederland en Vlaanderen

Durf. Ondernemingszin. Levenskracht. Deze kwaliteiten worden zelden met de katholieke kerk geassocieerd. Meestal gaat het ov...

Lees meer

23
juli

Kerkmuziekdag zaterdag 12 oktober te Hoogeveen

Kerkmuziekdag zaterdag 12 oktober te Hoogeveen

Op 12 oktober 2024 organiseren we weer de jaarlijkse kerkmuziekdag voor koren in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Ook dit ja...

Lees meer