Skip to content

Laudato Sí: Bezinningstocht van duizend bomen door de stad Leeuwarden en andere activiteiten en kerkdiensten

Doe mee met BOSK  in Leeuwarden!

Van 7 mei tot en met 14 augustus lopen meer dan duizend bomen door Leeuwarden. Een ‘wandelend’ bos die de natuur een stem geeft:  Hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? De wandelende kunstinstallatie van BOSK  vraagt aandacht voor de noodzaak anders naar mens en natuur te kijken. Kerken en maatschappelijke organisaties, waaronder de Sint Vitusparochie, doen mee. BOSK manifesteert ook de boodschap van Paus Franciscus aan de mensheid:  de natuur en de aarde zien als ons ‘gemeenschappelijk huis’. BOSK is niet alleen voor Leeuwarders, maar  voor het hele Noorden bedoeld. Ieder is van harte uitgenodigd mee te doen!

Door op bijgaande link te klikken treft u de agenda aan met alle lezingen, kerkdiensten, activiteiten en tentoonstellingen: Geloven in Leeuwarden – Bosk Agenda

Nieuw verhaal

Ander BOSK is een kunstproject van Bruno Doedens i.s.m. met onder andere de Friese cultuurorganisatie Arcadia.  Motto: “Wanneer bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen”.  De tijd vraagt om veranderingen, we kunnen niet doorgaan zoals we nu doen: teveel productie en consumptie, economie in handen van de rijken, vervuiling en uitputting van de natuur, technologie en overheersing door een blank patriarchaal mensbeeld. Er is een ander verhaal nodig. Een andere manier van kijken en denken over mens, de aarde en economie. Zoals paus Franciscus het vanuit het christendom heeft verwoordt in twee encyclieken:  toekomst voor de aarde als “ons gemeenschappelijk huis’ met  ’broederlijke liefde’ (zie: Laudato Sí en Fratelli Tutti).

Viering en actie

De Sint Vitus-parochie en andere stadskerken doen mee aan de manifestatie BOSK. Elke keer als de duizend bomen een weekend stilstaan op een van de pleinen in Leeuwarden, organiseert de dichtstbijzijnde geloofsgemeenschap een viering op zondag, en een activiteit op zaterdag of zondag. De kerken nodigen gezamenlijk zes inspirerende gastsprekers uit, die met aanwezigen in gesprek gaan. De exacte data worden nog bekend gemaakt.  Elke geloofsgemeenschap organiseert ook een permanente tentoonstelling over de thema’s van BOSK. Niet alleen de kerken doen mee aan  BOSK. Door de week gaan diverse organisaties langs de route ook activiteiten organiseren om het nieuwe verhaal in kunst vorm te geven.

Vrijwilligers actie

In de Sint-Vitusparochie is een werkgroep actief voor een creatieve activiteit op zaterdagmiddag  11 juni en de viering van 12 juni als de 1000 bomen op het Bonifatiusplein en op de Voorstreek staan “uit te rusten”.  Geinteresseerden in het hele noorden zijn uitgenodigd mee te doen. Voor bezoek aan Leeuwarden tussen 7 mei en 14 augustus om de 1000 bomen installatie te zien en mee te doen aan activiteiten. Zie www.bosk.frl Van harte welkom ook voor de viering van de parochie in de Bonifatiuskerk op 12 juni, om 11.00 uur.

Dit project slaagt alleen als veel mensen horen van het nieuwe verhaal en willen aansluiten. Hoort en zegt het voort, ook buiten Leeuwarden!  Maak dit project bekend!

Om door de stad te “wandelen” zijn vrijwilligers nodig, zoals in 2018 de ‘’reuzen’’ alleen dankzij mensen door de Leeuwarder straten konden lopen. Elke boom heeft vier vrijwilligers nodig om verplaatst te worden. En ze vragen verzorging! Tussen 7 mei en 14 augustus. Help mee vrijwilligers te werven voor deze activiteit. Een leuke actie voor jongerengroepen, een werkgroep Oecumene of een VOM-groep om een dag mee te doen!  Opgeven kan via: https://arcadia.frl/bosk/ waar een opgaveformulier te vinden is.  Alvast dank namens de Sint Vitus parochianen!

Contact Sint-Vitus parochie: Germa Kamsma-Kunst, pastor.kamsma@sintvitusparochie.nl

bomen 2 bosk
bosk bomen 1
Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

29
november

Boodschap paus Franciscus aan jongeren: ‘Kies een levensstijl gegrond in hoop’

Boodschap paus Franciscus aan jongeren: ‘Kies een levensstijl gegrond in hoop’

Paus Franciscus roept jongeren op een baken van hoop zijn. Hij spoort hen te kiezen “voor een levensstijl gebaseerd op de ...

Lees meer

29
november

Nederlandse vertaling slottekst synode ‘Voor een Synodale Kerk: communio, participatio, missio’ gepubliceerd

Nederlandse vertaling slottekst synode ‘Voor een Synodale Kerk: communio, participatio, missio’ gepubliceerd

De slottekst van de 16e Algemene Gewone Vergadering van de bisschoppensynode ‘Voor een Synodale Kerk: communio, participat...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *