Skip to content

Bonifatiusdag Dokkum, column juli 2022

Zondag 12 juni vierden we in Dokkum onze patroonheilige Bonifatius. Op pinkstermaandag was de viering in Fulda waar het comité uit Dokkum wederom te gast was. Het tegenbezoek dit jaar bestond niet alleen uit een vertegenwoordiging, maar uit een grotere delegatie samen met de Stadspfarrer Stefan Buβ en bisschop Michael Gerber. Bij zijn installatie als bisschop van Fulda beloofde hij mij naar Dokkum te komen. Deze belofte uit 2019 heeft hij ingelost. Pastoor  Stefan Buβ ondernam met een groep parochianen een pelgrimstocht naar Dokkum. Het bijzondere was dat de groep er een meerdaagse wandeltocht van had gemaakt vanaf dinsdag de 7e juni van de Nederlandse grens naar Dokkum. Verspreid over vier weektochten afgelopen half jaar hebben zij zo’n 580 km gelopen: vanaf de bergen in Hessen-Thüringen  tot de lage landen van Drenthe en Fryslân in ons bisdom.  

In Dokkum vertrokken we zondag in processie met de relieken vanaf de parochiekerk in de stad naar de Bonifatiuskapel. Het was niet een grote groep, maar ik sprak de hoop uit dat we bij aankomst bij de kapel wel een groep kerkgangers zouden treffen. Toen we de kapel binnengingen kwam er een grote teleurstelling over mij. Er zat eigenlijk niemand! Het was werkelijk een teleurstelling.

In zijn preek ging bisschop Gerber in op het leven van Bonifatius. Hij merkte op dat deze heilige al eerder in de Friese lage landen was geweest en dat deze eerste missie een mislukking was geworden. Toch ging Bonifatius op hoge leeftijd nog een keer terug. Hij wilde zich niet bij de mislukking neerleggen. Hij bleef leerling ook toen hij al oud was geworden. Hij bleef het proberen.

Ook benadrukte de bisschop dat een christen zich moet laten vormen, en dat dat proces nooit stopt. Het kennismaken met andere culturen is ook telkens een uitdaging. Bonifatius sprak een taal die enigszins verwant was met de taal die destijds hier werd gesproken. De Angelsaksen waren van het vaste land naar het Britse eiland getrokken. Maar het verstaan van elkaars culturen is nog een andere uitdaging. Die uitdaging gaf de bisschop ons mee. Je verdiepen in de cultuur van de ander vraagt werkelijk iets van je. De uitwisseling tussen het bisdom Fulda en Groningen-Leeuwarden is dan nog maar een gemakkelijke.

+ Ron van den Hout
bisschop van Groningen – Leeuwarden

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

07
december

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

27-29 januari 2023: WJD@Home op Ameland - Nederlandse thuisversie van ’s werelds grootste jongerenevenement  Om al...

Lees meer

06
december

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Op maandag 5 december bezocht bisschop Ron van den Hout zijn collega-bisschop Felix Genn van het bisdom Münster (deelstaat ...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *