Skip to content

Mensbeeld en transgenderwet

Door de minister is bij de Tweede Kamer een wetswijziging ingediend. Het moet gemakkelijker worden om in de burgerlijke basisadministratie ‘man’ door ‘vrouw’ (of omgekeerd) te vervangen. Het is niet langer nodig om een psycholoog of arts te raadplegen die een verklaring afgeeft. Het is ook niet nodig om fysiek in transitie te gaan (je geslacht operatief te laten veranderen). Het enige criterium is een duurzame overtuiging tot het andere geslacht te behoren dan je lichaam laat zien.

Er is over dit onderwerp weinig publiek debat en dat begrijp ik. Het gaat altijd over concrete personen. Misschien kent u wel iemand. En we willen elkaar niet kwetsen. Toch is deze wetswijziging niet zomaar iets. Ik vraag me af of de gevolgen op langere termijn en de gevolgen voor de meerderheid van de bevolking wel worden overzien.

Het enige objectieve criterium om te bepalen of je man of vrouw bent is het lichamelijk geslacht. Afgezien van mensen die kenmerken hebben van beide geslachten (een zeldzaamheid en tot nog toe als onwenselijk beschouwd) is het geslacht bij de geboorte lichamelijk te zien. Dit objectieve criterium wordt opgeofferd aan het zelfbeschikkingsrecht van het individu.

De gevoelens die iemand heeft en het karakter van iemand is niet zwart-wit. Om het maar gemakkelijk te zeggen: er zijn mannen met een vrouwelijke uitstraling en vrouwen met een mannelijke uitstraling. Dat is altijd zo geweest. Als het over ‘gender’ gaat is het niet zwart-wit. Maar met de wetswijziging nu wordt ook het objectieve lichamelijke criterium losgelaten. Dat betekent eigenlijk dat we niet meer in man-vrouw kunnen denken. Dat wordt non-binair genoemd.

Ik raak in de war. Ik vind de woorden op de eerste bladzijde van de Bijbel ineens heel providentieel: ‘God schiep de mens als zijn beeld; als het beeld van God schiep Hij hem. Mannelijk en vrouwelijk schiep God hen” (Genesis 1,27). God zouden we non-binair kunnen noemen, maar de mens toch niet?

+ Ron van den Hout
bisschop van Groningen – Leeuwarden

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

07
december

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

27-29 januari 2023: WJD@Home op Ameland - Nederlandse thuisversie van ’s werelds grootste jongerenevenement  Om al...

Lees meer

06
december

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Op maandag 5 december bezocht bisschop Ron van den Hout zijn collega-bisschop Felix Genn van het bisdom Münster (deelstaat ...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *