Skip to content

Bijna 1.000 Nederlanders naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Eind juli reizen vanuit Nederland zo’n 1.000 jongeren af naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon. Dat aantal is genoemd door de Portugese organisatie van de WJD 2023, die plaatsvinden van 1 tot en met 6 augustus. Met de verschillende bisdomreizen vanuit Nederland gaan zo’n 523 jongeren mee naar dit grootste katholieke jongerenevenement ter wereld, de andere helft gaat via andere reizen. Vanuit het bisdom Groningen-Leeuwarden vertrekt een bus met ruim 50 deelnemers, vergezeld van bisschop Ron van den Hout.

‘Dit mooie aantal kan zich meten met het aantal Nederlandse pelgrims  dat deelnam aan eerdere edities van de Wereldjongerendagen, zoals in Krakau (2016) en Madrid (2011). Het is een hoopvol signaal, dat aangeeft dat de Kerk leeft bij jongeren die in de startblokken staan om in beweging te komen’, zegt Jochem Oor, projectleider Nederland van de  WJD.

Rise Up

De WJD in Lissabon zijn van 1 tot en met 6 augustus. Van de Nederlandse deelnemers worden ongeveer 800 verwacht bij de Nederlandse ‘Rise Up’ ochtenden op 2, 3 en 4 augustus. Bij deze ochtenden gaan deelnemende Nederlandse bisschoppen met  jongeren in op drie onderwerpen die paus Franciscus voor deze  bijeenkomsten heeft bepaald: Integrale ecologie (2 augustus), Sociale vriendschap (3 augustus) en Barmhartigheid (4 augustus). De onderwerpen sluiten aan bij de twee encyclieken van de paus: Laudato si’ (2015) en Fratelli tutti (2020). Nederlandse bisschoppen die meegaan naar de WJD zijn:

– Mgr. Hendriks (Rise Up catechese Integrale ecologie; woensdag  2 augustus)

– Mgr. Van den Hende (Rise Up catechese Sociale vriendschap; donderdag 3 augustus)

– Mgr. Mutsaerts (Rise Up catechese Barmhartigheid; vrijdag 4 augustus)

– Mgr. Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden)

– Mgr. Woorts (aartsbisdom Utrecht)

– Mgr. De Jong (bisdom Roermond)

Follow up

Na terugkomst in eigen land kunnen Nederlandse WJD-gangers het vuur verder dragen op de landelijke Katholieke Jongerendag,  4 november 2023 in Veenendaal. Het thema van de dag is  ‘Welkom Thuis’.

Voor meer informatie over de Katholieke Jongerendag  2023: katholiekejongerendag.nl. Voor alle informatie over verschillende WJD-reizen, zie: www.WJD.nl.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

27
september

Pastoor Heilige Christoffel parochie stopt

Pastoor Heilige Christoffel parochie stopt

Pastoor Remco Hoogma verlaat per 1 oktober a.s. zijn standplaats bij de Heilige Christoffel parochie in zuidwest Fryslân. H...

Lees meer

25
september

Pastoor Victor Maagd nieuwe plebaan van St.Jozefkathedraal

Pastoor Victor Maagd nieuwe plebaan van St.Jozefkathedraal

Met ingang van 1 februari 2024 is Victor Maagd (45) door bisschop Van den Hout benoemd tot nieuwe pastoor van de Sint-Martin...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *