Skip to content

De Driedaagse van Pasen, wat is dat? Bisschop Van den Hende geeft uitleg op www.vier.nu

De zondag van Palmpasen op 2 april jl. is voor christenen het begin van de Goede Week van Pasen. De website over christelijke hoogfeesten  vier.nu vertelt over de betekenis van deze week. Onder meer gaat mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, in een artikel dieper in op de zgn. ‘Driedaagse van Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake ’s nachts tot Paasmorgen. Bij zijn uitleg over elk van  deze dagen deelt hij een gebed.

‘Aan het einde van de Veertigdagentijd begint met Witte Donderdag de driedaagse (triduüm) van Pasen. Als we op Witte Donderdag samenkomen in de kerk is het al avond. We staan stil bij het laatste avondmaal van onze Heer, op de vooravond van zijn arrestatie, lijden en sterven’, zo begint de bisschop zijn uitleg.

Over Goede Vrijdag haakt mgr. Van den Hende aan bij de vaak gestelde vraag: ‘Wat is er zo goed aan Goede Vrijdag?’ Het antwoord wordt duidelijk in de Paaswake, de viering waarbij het licht van Pasen in het donker wordt binnengebracht en waarbij nieuwe gelovigen worden opgenomen in de Kerk.


Lees hier het complete artikel van de bisschop met de bijhorende gebeden.

Steun vier.nu!

Vier.nu biedt meer informatie over begrippen, tradities en vieringen van Pasen. Ook  over de volgende feesten, Hemelvaart en Pinksteren is op de site informatie te vinden. Bekijk deze korte video (minder dan 1 minuut) of ga direct naar de site vier.nu. U kunt deze website met uitleg over de christelijke hoogfeesten financieel ondersteunen. Ga daarvoor naar steun-vier-nu!

foto kleurplaat

Tip voor parochies: Print de kleurplaat van vier.nu Pasen. Verspreid kopieën  aan kinderen tijdens vieringen in de Goede Week.

 Foto kruisbeeld: Ramon Mangold, het WJD-kruis op tournee door Nederland.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

18
april

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

De sinds 2015 gefuseerde parochie Heilige Christoffel, bestaande uit de geloofsgemeenschappen Bakhuizen, Balk, Joure, Lemmer...

Lees meer

16
april

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Op 6 en 9 juni a.s. zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europe...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *