Skip to content

De Driedaagse van Pasen, wat is dat? Bisschop Van den Hende geeft uitleg op www.vier.nu

De zondag van Palmpasen op 2 april jl. is voor christenen het begin van de Goede Week van Pasen. De website over christelijke hoogfeesten  vier.nu vertelt over de betekenis van deze week. Onder meer gaat mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, in een artikel dieper in op de zgn. ‘Driedaagse van Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake ’s nachts tot Paasmorgen. Bij zijn uitleg over elk van  deze dagen deelt hij een gebed.

‘Aan het einde van de Veertigdagentijd begint met Witte Donderdag de driedaagse (triduüm) van Pasen. Als we op Witte Donderdag samenkomen in de kerk is het al avond. We staan stil bij het laatste avondmaal van onze Heer, op de vooravond van zijn arrestatie, lijden en sterven’, zo begint de bisschop zijn uitleg.

Over Goede Vrijdag haakt mgr. Van den Hende aan bij de vaak gestelde vraag: ‘Wat is er zo goed aan Goede Vrijdag?’ Het antwoord wordt duidelijk in de Paaswake, de viering waarbij het licht van Pasen in het donker wordt binnengebracht en waarbij nieuwe gelovigen worden opgenomen in de Kerk.


Lees hier het complete artikel van de bisschop met de bijhorende gebeden.

Steun vier.nu!

Vier.nu biedt meer informatie over begrippen, tradities en vieringen van Pasen. Ook  over de volgende feesten, Hemelvaart en Pinksteren is op de site informatie te vinden. Bekijk deze korte video (minder dan 1 minuut) of ga direct naar de site vier.nu. U kunt deze website met uitleg over de christelijke hoogfeesten financieel ondersteunen. Ga daarvoor naar steun-vier-nu!

foto kleurplaat

Tip voor parochies: Print de kleurplaat van vier.nu Pasen. Verspreid kopieën  aan kinderen tijdens vieringen in de Goede Week.

 Foto kruisbeeld: Ramon Mangold, het WJD-kruis op tournee door Nederland.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

25
september

Pastoor Victor Maagd nieuwe plebaan van St.Jozefkathedraal

Pastoor Victor Maagd nieuwe plebaan van St.Jozefkathedraal

Met ingang van 1 februari 2024 is Victor Maagd (45) door bisschop Van den Hout benoemd tot nieuwe pastoor van de Sint-Martin...

Lees meer

22
september

Regionale Startdag Vastenactie Noord Nederland op 18 november 2023

Regionale Startdag Vastenactie Noord Nederland op 18 november 2023

U wordt van harte uitgenodigd voor de Startdag Vastenactie van het Noorden op zaterdag 18 november a.s. Ook dit jaar will...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *