Skip to content

De kerststal als radicale verbeelding van de Mensenzoon

800 jaar kerststal van H. Franciscus, internationaal en intercultureel

Het bisdommagazine Spreek! is deze maand geïnspireerd door 800 jaar kerststaltraditie. In 1223 zorgde H. Franciscus van Assisi voor een radicale breuk in de beeldvorming van Jezus als Mensenzoon. Geen hoog verheven Christus Koning en rechterhand van God, zoals het gangbare beeld was in de kerk. Maar een eenvoudig mensenkind in een armoedige stal, omringd door liefhebbende vader en moeder, herders en dieren. Een kerststal special van het bisdomblad Spreek!

Franciscus organiseerde de eerste levende kerststal, gespeeld in een grot bij het Italiaanse Greccio. Hij introduceerde een aansprekend beeld van Christus dat in daaropvolgende eeuwen zou aanslaan bij talloze gelovigen en dat via de katholieke wereldkerk in alle landen en culturen bekendheid kreeg.

Het bisdommagazine is dit keer verrijkt met veel foto’s van multiculturele kerststallen van internationale herkomst. Van Russisch-Byzantijns tot Latijns-Amerikaans, Afrikaans en Aziatisch. 

Een opvallende plek is gereserveerd voor kleurrijke beeldfragmenten van een groot Kerstdiorama van meer dan 100 m2. In twintig jaar opgebouwd in het Friese Ferwerd. De kleine kerststal bij Bethlehem maakt er deel uit van een gigantisch natuurrijk oriëntaals landschap. Een ‘bijbels Palestina’ waarin tal van verhalen en legendes verbonden met Kerstmis en het leven van Jezus in prachtige landschapsscènes zijn uitgebeeld. 

Achtergrondartikelen belichten de betekenis van H. Franciscus, oa. door Willem Marie Speelman, directeur van het Franciscaans Studiecentrum. Franciscus als een radicale heilige met een boodschap van goede armoede, gedurfde vredesdialoog met een islamitische sultan, dierenliefde geïnspireerd door geloof in de mystieke broederschap van mens, dier en natuur in Gods Schepping. Bisschop Ron van den Hout belicht de theologische betekenis van de ezel voor verwachting van de Messias. Bisschop Gerard de Korte wijst op de recente brandbrief aan wereldleiders van Paus Franciscus, Laudate Deum, over de klimaatcrisis als grote bedreiging van Gods schepping en de armen in deze wereld. Rabbijn Tzvi Marx kijkt vooruit naar zijn lezing op 14 januari a.s. op de Dag van het Jodendom: de Hebreeuwse kijk van een Thorakenner op ‘lef’ (lev) om te komen tot radicale naastenliefde.

Hierbij een inkijkje in het bisdommagazine kerstspecial inkijkexemplaar

Actie: De kerstspecial van bisdomblad Spreek! is te bestellen  via de webshop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Schriftelijke versie zie bijgaande link. Bisdommagazine Spreek! Nr. 4 December 2023/ De Mensenzoon – Bisdom Groningen-Leeuwarden (bisdomgl.nl) Alleen portokosten € 4,50 worden in rekening gebracht.

Digitale versie t/m 31 januari gratis  te downloaden zie bijgaande link. Digitaal Bisdommagazine December Nr.4 2023/ De Mensenzoon – Bisdom Groningen-Leeuwarden (bisdomgl.nl)

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

17
mei

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Als er iemand diaconaal bezig was in de Middeleeuwen is het Elisabeth van Thüringen wel: een koningsdochter uit Hongarije. ...

Lees meer

16
mei

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

De website Vier.nu van de landelijke RK kerk presenteert een oproep om het Pinksterfeest te vieren in de eigen lokale (...

Lees meer