Skip to content

EU-bisschoppen roepen met COMECE op tot vrede in Oekraïne en in heel Europa

De afgevaardigden van nationale bisschoppenconferenties in de Europese Unie roepen Rusland op om de vijandelijkheden tegen Oekraïne per direct op te schorten. Ze vragen alle betrokken partijen mee te werken aan een oplossing voor het conflict. De oproep is gedaan vanuit de plenaire vergadering van de Europese bisschoppen (COMECE) die plaatsvond in Brussel van 12 t/m 14 oktober jl. Gezamenlijk pleiten ze ook voor eenheid in de Europese Unie.

Aan de Commissie van bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) neemt mgr. Hoogenboom deel namens de Nederlandse bisschoppen. De COMECE-verklaring spreekt van “diepe droefheid over het afschuwelijke menselijke leed dat het volk van Oekraïne is aangedaan door de brute militaire agressie geïnitieerd door de Russische autoriteiten”. De kerkleiders getuigen ook van hun verbondenheid met “miljoenen vluchtelingen en al diegenen die lijden onder de waanzin van deze oorlog”. Ze spreken hun bezorgdheid uit dat de acties leiden tot “verdere uitbreiding van de oorlog met het risico van rampzalige gevolgen voor de mensheid”.

Oproep tot Europese eenheid


Na diepgaand debat over de Oekraïne oorlog en de steeds dramatischer sociaal-economische gevolgen ervan voor burgers in Europa en elders, benadrukken de bisschoppen “de diepe waarde van de Europese Unie en haar oprichtingsvisie”. Zij moedigen politieke leiders aan “hun eenheid te bewaren en zich te blijven inzetten voor het Europese project”.

Oproep tot vrede
De bisschoppen sluiten af met de ‘’nadrukkelijke oproep aan agressors om onmiddellijk de vijandelijkheden op te schorten, en roepen alle partijen zich open te stellen voor ‘serieuze onderhandelingen’ over een rechtvaardige vrede, en te werken aan een oplossing voor het conflict die internationaal recht en de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert.”

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

16
maart

Vooraankondiging symposium ‘Missionair engagement voor gelovigen en parochies’ 21 april a.s. in Tilburg

Vooraankondiging symposium ‘Missionair engagement voor gelovigen en parochies’ 21 april a.s. in Tilburg

Op 21 april a.s.  is van 14.00 tot 16.30 uur op de Universiteit van Tilburg een symposium over ‘Missionair engagement...

Lees meer

14
maart

Pauselijke missiewerken: netwerk van gebed

Pauselijke missiewerken: netwerk van gebed

Eind februari jl. bezocht een groep van Missio Nederland enkele dagen het Internationale Centrum voor Missionaire Animatie t...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *