Skip to content

Europese bisschoppen organiseren opnieuw gebedsestafette voor vrede in Oekraïne

Bisschop Ron van den Hout doet op vrijdag 17 maart in de St. Jozefkathedraal te Groningen mee aan een gebedsestafette voor vrede in Oekraïne georganiseerd door de Europese bisschoppen. Evenals in de voorgaande twee jaren organiseert de Commissie van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) in de Veertigdagentijd een eucharistische gebedsestafette onder de 39 aangesloten leden. De landskerken zijn gevraagd om per bisdom op minstens op één plek te bidden en de Heilige Mis op te dragen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor vrede in dit land. De estafette ging 22 februari van start in Albanië. Op 17 maart a.s. is Nederland aan de beurt. Alle Nederlandse bisdommen nemen op 17 maart deel aan de internationale oproep van de CCEE.

Oecumenische gebedsviering met PKN in februari jl.

Eerder is in oecumenisch verband ook een gebedsviering in Nederland geweest.  Vrijdag 24 februari was mgr. Woorts, hulpbisschop van aartsbisdom Utrecht, namens de katholieke bisschoppen aanwezig bij een landelijke gebedsoproep voor vrede in Oekraïne. De oecumenische viering, georganiseerd door de Raad van Kerken, vond plaats in de Domkerk te Utrecht, mede op verzoek van de ambassadeur van Oekraïne in Nederland. Deze  dienst is live uitgezonden door KRO-NCRV en werd ondermeer geleid door ds. René de Reuver, scriba van de PKN, en Fr. Mykola Butsiak van de Oekraïens Grieks Katholieke Kerk.

Bij de viering waren zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlanders aanwezig, onder wie mensen die vluchtelingen in eigen huis hebben opgenomen.  Mgr. Woorts in een terugblik: ‘Heel indrukwekkend was het optreden van Veronika Morska, een Oekraïens meisje in klederdracht, dat solo zong. Je zag de emotie en het diepe verdriet bij Oekraïners, maar ook hun hoop, kracht en vastberadenheid.’ Na de viering was er een Walk of Hope: van de Domkerk naar het Centraal Station in Utrecht waar veel vluchtelingen voor het eerst in de Domstad aankomen.  De viering is hier terug te kijken.

17 maart: Gebed voor vrede in alle bisdommen

Het gebed en opdragen van de mis op vrijdag 17 maart vindt plaats op de volgende tijden en plaatsen in Nederland:

  • In bisdom ’s-Hertogenbosch viert mgr. De Korte om 08.30 de eucharistie in de St. Jan en er is na deze viering gelegenheid voor aanbidding van het Heilig Sacrament.
  • In de Eendrachtskapel (HH Laurentius en Ignatius), aan de Eendrachtsstraat 95 te Rotterdam begint om 12.00 uur de aanbidding van het Heilig Sacrament en om 12.45 uur de eucharistie met bisschop Van den Hende.
  • Mgr. Van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden, celebreert de mis in de St. Jozefkathedraal in Groningen om 12.30 uur.
  • Om 19.00 uur vindt in de St. Catharinakathedraal van het aartsbisdom te Utrecht vanaf 19. 00 uur aanbidding en een eucharistieviering plaats.
  • In bisdom Breda wordt de gebedsestafette gecombineerd met “24 uur voor de Heer”, dat al gepland stond voor 17 maart. De heilige mis wordt gevierd in de kathedraal en is te volgen via livestream.
  • In bisdom Haarlem-Amsterdam wordt gevierd in het Diocesaan Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Het is voor de pelgrims mogelijk een hele pelgrimage dag te doen om te bidden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en voor de vrede. (In het Heiligdom wordt een grote groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen).
  • In bisdom Roermond wordt in alle dekenale kerken de eucharistie opgedragen voor de vrede en ook voor de slachtoffers van de aardbevingen.
Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

17
mei

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Voedselbank in de Middeleeuwen: Theatervoorstelling Peter Vermaat over een diaconaal begaafde koningsdochter

Als er iemand diaconaal bezig was in de Middeleeuwen is het Elisabeth van Thüringen wel: een koningsdochter uit Hongarije. ...

Lees meer

16
mei

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

Video mgr. Hoogenboom over Pinksterfeest en gebeden voor ‘Cenakeltijd’

De website Vier.nu van de landelijke RK kerk presenteert een oproep om het Pinksterfeest te vieren in de eigen lokale (...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *