Skip to content

Maria processie met relieken trekt door Leeuwarden

Op zondag 2 oktober jl. trok in Leeuwarden opnieuw een Mariaprocessie door de binnenstad. De laatste processie vond ruim voor het coronatijdperk plaats. De rondtocht door de stad ging langs plaatsen waar tot de Reformatie oude katholieke kerken stonden, en langs hedendaagse katholieke kerken.  De processie werd begeleid door drie muziekkorpsen en startte vanuit de Bonifatiuskerk te Leeuwarden. De route door de binnenstad trok redelijk veel publiek langs de weg. Het hoogtepunt was een bezoek aan de Oldehove met de scheve toren, waar in middeleeuwse tijden de Vituskerk stond en waar het Mariabeeld dat bij de processie werd rondgedragen ooit ‘gewoond’ heeft. Naast het Mariabeeld werd ook een reliek van de Heilige Titus Brandsma, afkomstig uit de Bonifatiuskapel te Dokkum, meegedragen in de processie door de Friese hoofdstad. De Friese pater Karmeliet is op 15 mei jl. door paus Franciscus heilig verklaard.  

Vanaf de Oldehove trok de stoet naar de Dominicuskerk, waar bisschop Ron van den Hout voorging in een stemmige gebedsviering. Zijn actuele boodschap: ‘’Het werken aan wereldvrede en vrede in onze eigen omgeving is evangelisatie. Evangelisatie is niet alleen het verkondigen van de Bijbelse boodschap, van de dood en verrijzenis van Christus. Ook het bewerken van vrede is evangelisatie.’’ De bisschop stond stil bij de situatie van oorlog in Oekraïne sinds de inval van Rusland.  Mgr. Van den Hout: ‘’Maria is koningin van de vrede en koningin van de evangelisatie: deze  titel geeft paus Franciscus aan Maria in zijn exhortatie Evangelii Gaudium.’’ (Evangelii Gaudium = Verheugt u op het Evangelie).

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar g...

Lees meer

07
december

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

Ga mee naar Ameland! Weekend katholieke jongeren in aanloop naar Wereldjongerendagen 2023

27-29 januari 2023: WJD@Home op Ameland - Nederlandse thuisversie van ’s werelds grootste jongerenevenement  Om al...

Lees meer

06
december

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Gronings herdenkingsbord voor opvolger bisschop ‘Bommen Berend’ 

Op maandag 5 december bezocht bisschop Ron van den Hout zijn collega-bisschop Felix Genn van het bisdom Münster (deelstaat ...

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *