Skip to content

Paus Franciscus in boodschap Wereldziekendag: samen optrekken om wegwerpcultuur te weerstaan


In zijn boodschap voor Wereldziekendag roept paus Franciscus in 2023 mensen op om van God te leren hoe daadwerkelijk een gemeenschap te zijn die samen optrekt en zo in staat is de hedendaagse ‘wegwerpcultuur’ te weerstaan. Sinds 1993 viert de Rooms-Katholieke Kerk op 11 februari Wereldziekendag.

Deze dag valt samen met de gedachtenis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Maria verscheen namelijk op 11 februari 1858 in Lourdes voor de eerste maal aan Bernadette Soubirous. Lourdes heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een bedevaartplaats waar de zieke mens centraal staat.

Jaarlijks publiceert de paus een boodschap voor deze dag. Dit jaar verbindt paus Franciscus de Wereldziekendag met het synodaal proces. “Wanneer we op reis gaan met anderen is het niet ongewoon dat er iemand ziek wordt, moet stoppen vanwege vermoeidheid of tijdens de reis een ongeluk krijgt.”

Synodaal pad

Nu de hele Kerk het synodale pad bewandelt, nodigt de paus gelovigen uit te reflecteren op het gegeven dat zij door de ervaringen van kwetsbaarheid en ziekte leren om samen op te trekken op de manier van God: zijn stijl is die van nabijheid, barmhartigheid en tederheid. Ervaringen van ziekte en zwakheid vormen een onderdeel van de reis van de mens en brengen hem/haar in het centrum van Gods aandacht.

De paus roept ons op tot gebed voor en nabijheid bij hen die lijden. Hij wijst erop dat de pandemie onze dankbaarheid vergroot heeft voor degenen die in de gezondheidszorg werken. Deze dankbaarheid moet wel gepaard gaan met een actieve inspanning om ieders toegang tot de basisvoorzieningen en passende gezondheidszorg te garanderen, schrijft paus Franciscus.

Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder op katholiekleven.nl is gepubliceerd.

Lees hier de boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag 2023.

Foto: Pixabay.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

16
april

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Op 6 en 9 juni a.s. zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europe...

Lees meer

12
april

Boodschap paus en thema Roepingenzondag 2024: Wat vraagt God van jou?

Boodschap paus en thema Roepingenzondag 2024: Wat vraagt God van jou?

Op zondag 21 april is het Roepingenzondag. Deze vierde zondag van Pasen, waarop traditiegetrouw een gedeelte van het Evangel...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *