Skip to content

Slot WJD-reis Bisdom Groningen-Leeuwarden – dag 12 en 13

Afbeelding1

Foto: Basiliek en plein van Fatima

Na de mis met paus Franciscus op het veld waren de Wereldjongerendagen 2023 officieel afgesloten. Onze groep moest om het veld te verlaten nog enkele kilometers over de snelweg lopen om terug in de bewoonde wereld te komen. Dat ging niet zonder slag of stoot, de temperatuur was namelijk opgelopen tot wel 41 graden! Na een paar kilometer lopen, zonder dat in de wijde omtrek maar een enkele schaduwplek te bekennen was, kwam de groep aan bij een brug. Daar is een lange pauze gehouden, waarbij velen ervaren hebben hoe het is om onder een brug te slapen. Na de pauze was het nog een klein stukje lopen naar de bus. Daarna kon iedereen met airco in de bus naar Fatima rijden.

Afbeelding2

Foto: Priester Henyer Garcia, pastoor Tjepkema en jongeren slapen in de hitte onder een brug

Aan het eind van de middag kwam de groep aan in Fatima. Daar hadden de jongeren nog enkele momenten vrije tijd voor ze konden aanschuiven bij het diner. Na een driegangenmenu weggewerkt te hebben ging een deel van de groep naar de lichtjesprocessie in Fatima. Ze kregen daar een kaars, waarmee de ronde over het centrale plein in Fatima werd gelopen. Na de lichtjesprocessie ‘s avonds was menigeen geraakt door de devote sfeer die er hing, vooral na de drukte van de vorige nacht op het veld.

Afbeelding3

Foto: Lichtjesprocessie in Fatima

De volgende ochtend was iedereen vroeg wakker om de mis van zeven uur te volgen in de verschijningskapel van Fatima, in intieme sfeer met onze bisschop. Gevolgd door het ontbijt om acht uur in het hotel. Na het ontbijt was er een rondleiding door Fatima met groepsbegeleider Alex van den Hende (priesterstudent). Er is verteld over de verschijningen van Maria in Fatima. Daarna bezochten de jongeren de basiliek van Fatima, waar de herderskinderen aan wie Maria verschenen is begraven liggen. Na de rondleiding was er een internationale pelgrims mis. De mis was erg bijzonder omdat de lezingen in meerdere talen herhaald werden. De Nederlandse taal in de viering werd gesproken door Mgr. van den Hout. Na de viering hebben de jongeren vrije tijd gekregen om zelf rond te kijken in Fatima.

Afbeelding4

Foto: Rondleiding in Fatima door Alex van den Hende

Na een lange warme dag was de laatste avond aangebroken. Door de bisschop, Mgr. van den Hout, zijn devotionalia van de jongeren gezegend  met wijwater. Daarop volgde het laatste avondmaal van de groep, waarbij de jongeren de reisleiding hebben bedankt met een kleinigheid. Na het diner bleven velen tot laat in de nacht wakker om er een gezellige laatste avond van te maken. Dit merkten ze de volgende morgen wel… toen ze om half vijf aan het ontbijt moesten zijn om op tijd een vliegtuig te halen.  

Afbeelding5

Foto: De bisschop zegent devotionalia

Eenmaal aangekomen op het vliegveld kwam de groep vrij snel door het inchecken en de security heen. Maar op het vliegveld bleek dat de vlucht bijna vier uur vertraagd was. Zo kon men de laatste dag de reis toch nog even gezellig en rustig afronden. Na een soepele vlucht kwam iedereen aan op het vliegveld in Düsseldorf. Door de vertraging van de vlucht kwamen ze later aan, zodat er avondeten geregeld moest worden. Iets wat door Mgr. Van den Hout namens het bisdom is gesponsord. Na het eten van iconische Duitse curryworst begon de groep aan het allerlaatste deel van de reis: de bustocht naar Groningen. Daar stond de lokale pastoor (pastoor Jellema) de jongeren op te wachten en ging ieder zijn eigen weg na innig afscheid van elkaar genomen te hebben.

Een paar quotes van deelnemers over de volledige reis:

“Het is bijzonder om te lopen over snelwegen, niet gevuld met auto’s maar met mensen.”

~ Daniël Jakobs, Parochie Heilige Drie-eenheid, locatie Meppel

“Ik heb de weg naar Santiago en mezelf gevonden.”

~ Judith Stevens, Emmaüs parochie, locatie Emmeloord

“Mijn lichaam beschadigd maar mijn geest herstelt.”

~ Savio Karomi, Parochie Heilige Drie-eenheid, locatie Hoogeveen

“Het was indrukwekkend omdat in Finisterre – ook wel het einde van de wereld genoemd – de catechese van Garcia en Tjitse was. Dat was een eye-opener, omdat de reis niet zomaar een vakantie was maar een echte pelgrimstocht.”

~ Adriaan Laan en Berend Adema, Parochie Pax Christi parochie, locatie Dokkum

“Het is mooi om met zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende landen in Lissabon in Christus verbonden te zijn.”

~ Jeroen Pietersma, Petrus en Paulus parochie, locatie Frederiksoord

“Ik vond het heel mooi dat ik nieuwe plekken heb gezien met veel katholieke jongeren en dat ik veel over het geloof kon praten.”

 ~ Botros Basl, parochie H. Franciscus, locatie Assen

Na twee intense WJD-weken blijft deze hechte jongerengroep komend jaar elkaar nog vaak ontmoeten op Roepingenavonden, in Tiener- en roepingenweekenden en landelijke Katholieke jongerendagen (oa. 4 november a.s. in Veenendaal). Meer informatie daarover is te vinden op de website van het bisdom Groningen-Leeuwarden, onder het kopje Jongeren, en op de Facebookpagina van het Jongerenplatform. Alle jongeren zijn welkom bij deze activiteiten om te vragen naar ervaringen!

Voor de Wereldjongerendagen in Lissabon zijn veel jongeren gesponsord door parochianen in het hele bisdom. Op deze plek danken zij alle parochianen die deze fantastische ervaring mede mogelijk hebben gemaakt! Paus Franciscus kondigde aan dat de volgende Wereld Jongeren Dagen plaatsvinden in 2027 in Seoul.  Met het jongerenwerk van het bisdom bouwen we hard aan de WJD-groep van de toekomst. Het Jongerenplatform van het bisdom als organisator is dankbaar voor elke gift die dit werk voor de toekomst van de kerk steunt. Wilt u dit steunen dan verwelkomen wij van harte uw gift of donatie op bankrekeningnummer: NL42 INGB 0670 2655 78 t.n.v. Bisdom Groningen-Leeuwarden o.v.v. ‘Gift jongerenwerk’.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

18
april

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

Vacature voor pastoraal werker v/m. (1fte)

De sinds 2015 gefuseerde parochie Heilige Christoffel, bestaande uit de geloofsgemeenschappen Bakhuizen, Balk, Joure, Lemmer...

Lees meer

16
april

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Europese bisschoppen roepen op te stemmen bij verkiezingen voor Europees Parlement

Op 6 en 9 juni a.s. zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europe...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *