Skip to content

WJD reis Bisdom Groningen-Leeuwarden dagen 2-4

28 juli zijn de jongeren in alle vroegte begonnen aan het lopen van de Camino. Het weer was zoals we het gewend zijn in Nederland; miezer wat zich ontwikkelde tot regen. Gelukkig waren de meesten voorbereid en hadden poncho’s bij zich. Na een lange en vermoeiende tocht met veel heuvels en dalen waren alle jongeren veilig aangekomen in het hotel, waarna we een mis hadden in een klein kerkje in de stad waar we waren: Padrón.

PR moment 2 foto 2
Camino-zuil van het begin
PR moment 2 foto 3
De wandeling over de Camino naar Santiago de Compostela

De dag erna (29 juli) waren de jongeren met goede moed begonnen aan de tweede – en laatste – etappe van de Camino. Het weer was die dag meer van wat we verwachten van Spanje – warm en broeierig. Net als de dag ervoor was de tocht pittig, maar uiteindelijk hebben alle pelgrims het gehaald. Allen zijn aangekomen bij de langverwachte bestemming: de kathedraal van Santiago de Compostela.

Daarna konden de pelgrims zich snel opfrissen, en was het tijd voor de Heilige Mis, in een klein kerkje in Santiago.

PR moment 2 foto 3 1
Groepsfoto bij de kathedraal na de tocht van 45 km

Op zondag 30 juli is de groep begonnen met een rondleiding door Santiago, waarin de groep ook het graf en het beeld van de heilige apostel Jakobus heeft bezocht.

Daarop aansluitend begon de internationale pelgrimsmis in de kathedraal, waarin onze eigen bisschop van den Hout onverwachts voorging. Toch waren er ook tientallen priesters van over de hele wereld; van Zuid-Korea tot Argentinië.

En als kers op de taart werd het wierookvat (door de Zuid-Koreanen) gebruikt aan het einde van de mis.

PR moment 2 foto 4
Bij het einde van misd het slingerende wierookvat

Na een lekkere lunch is de groep per bus vertrokken naar Finisterre – het einde van de wereld. Dit punt is het eigenlijke einde van de Camino; verder kan je niet gaan. Naast een mooi uitzicht vanaf de kliffen op de zee was er ook een catechese. De catechese ging over de apostelen en over hoe de jongeren zich als apostelen kunnen gedragen in deze tijd.

De eerste vier apostelen van Jezus waren vissers, geen hoogopgeleide mensen maar mensen die “simpelweg” met hun handen werkten. Dit was inspirerend omdat dit laat zien dat iedereen volgeling van Jezus kan zijn zonder dat je vooraanstaand hoeft te zijn. Ook ging de catechese over het werk wat de apostelen in Jezus zijn naam verzet hebben. Met zijn twaalven hebben zij een enorm deel van de wereld bekeerd. Dit laat zien hoeveel werk de groep als groep zou kunnen verzetten.

PR moment 2 foto 5
Groepscatechese in Finisterre

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

12
juli

Afscheidsviering bisschop Ron van den Hout

Afscheidsviering bisschop Ron van den Hout

Op donderdag 15 augustus a.s. – hoogfeest van Maria Tenhemelopneming – is om 11.00 uur de afscheidsviering van bisschop ...

Lees meer

10
juli

Instrumentum Laboris (Werkdocument) synode 2024 gepubliceerd

Instrumentum Laboris (Werkdocument) synode 2024 gepubliceerd

Op dinsdag 9 juli heeft het Secretariaat van de Bisschoppensynode het Instrumentum Laboris gepubliceerd. Het betreft het wer...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *