Skip to content

WJD reis bisdom Groningen-Leeuwarden dagen 5-7

foto: Openingsviering met priesterkoor

Op dag vijf is de groep met de bus vertrokken naar Lissabon. Halverwege is de groep gestopt in Coimbra. Daar hebben ze een mis gehad in een knus kloosterkerkje en hebben ze van de gastheer een rondleiding gekregen. De groep heeft in Coimbra geluncht en daarna hebben ze de reis naar Lissabon vervolgd. Onderweg waren al honderden bussen met andere jongeren gezien die ook onderweg naar Lissabon waren. Het was een grote trein aan bussen naar de WJD stad!

Eenmaal aangekomen in Lissabon kreeg iedereen een tas met onder andere een shirt en hoedje van de wereldjongerendagen. De groep heeft zich daarna ingecheckt in het hostel waar het grote avontuur in Lissabon begon. De eerste avond heeft de groep de stad verkend en is de groep opgesplitst om te gaan eten met het QR systeem. Al op de eerste avond hebben 250.000 mensen gegeten met dit systeem! We waren zowaar de proefkonijnen voor veel eetgelegenheden. Zo heeft een deel van de groep pizza gegeten, een ander deel is naar de McDonalds geweest en weer een ander deel heeft gezellig op een veldje gegeten. 

2. Foto eten met de bisschop 2
De bisschop eet met een groepje een koude pasta in een parkje

De volgende dag begon de eerste ochtend in Lissabon, waar de groep voor het eerst deze reis kon uitslapen. Na rustig opstaan heeft de groep de kathedraal bezocht waar ze het ochtendgebed gebeden hebben. Bij de kathedraal maakte de groep voor het eerst kennis met de grote drukte die komen zou. Het is juist bijzonder om te midden van deze enorme drukte en lawaai in de kathedraal dit gebed te bidden! Na het bezoek aan de kathedraal en de kennismaking met vele andere landen is de groep opgesplitst in kleinere groepen om de stad verder te verkennen. Wat later op de middag kwam de groep weer bijeen om de grote openingsviering te volgen. De viering werd bijgewoond door honderdduizenden jongeren. Het was één groot feest dat jongeren van allerlei naties samen vierden. Het maakte het extra bijzonder doordat er ook met al deze mensen nog momenten van stilte vielen. Dit feest ging tot uren na de viering door. De drukte bleef in de stad hangen en zo bleef het urenlang doorgaan.

3. Foto zoeken plekje 3
De bisdom Groningen-Leeuwarden groep zoekt een goed plekje voor de mis
4. Foto bisschoppen Openingsmis 4
De bisschoppen tijdens de openingsmis

Op dinsdag was de eerste Rise-Up, waar alle Nederlandse groepen ‘s ochtends voor het eerst bijeenkwamen om elkaar te ontmoeten, catechese te volgen en de mis te vieren. De catechese ging over integrale ecologie. Dit was voor velen niet een onderwerp dat direct gelinkt werd aan het geloof. Toch is het een onderwerp wat in deze tijd zeer actueel en belangrijk is. De jongeren hebben daarna in kleine groepjes gepraat over hoe ze van de wereld een betere plek kunnen maken.

5. Foto Hendriks Rise Up 5
Bisschop Hendriks van Haarlem-Amsterdam geeft de catechese
6. Foto Rise up 6
Jongeren letten aandachtig op bij de Rise-Up ochtend
7. Foto Mis Rise Up
Bisschop de Jong, hulpbisschop van Roermond tijdens de mis.

Na de Rise-Up ochtend heeft een select gezelschap van de groep de mogelijkheid gekregen om bij de ambassadeur op bezoek te mogen gaan. Het is dan nog extra leuk om erachter te komen dat de ambassadeur ook nog uit Veendam komt! Zo is de wereld tijdens de wereldjongerendagen ineens heel erg klein!!

8. Foto bisschop ambassadeur
Bisschop van den Hout en bisschop van den Hende van Rotterdam ontmoeten de ambassadeur en haar man

Aan het begin van de avond had de groep afgesproken bij de garden Vasco da Gama. Het openbaar vervoer lag echter voor een groot deel plat omdat de paus die middag in Lissabon aangekomen was. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om bij de afgesproken plek te komen. In de garden Vasco da Gama is een biechtplaats georganiseerd waar iedereen kan biechten. Er zitten honderden priesters de gehele dag biecht te horen wat veel indruk maakt op de jongeren. Op het veld is de groep door middel van een catechese dan ook warm gemaakt voor de biecht.

Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

12
juni

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

De inschrijving voor de Nationale Bedevaart naar Rome in het Heilig Jaar 2025 is geopend. In de meivakantie van volgend jaar...

Lees meer

07
juni

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Deze lessenserie is een laagdrempelige kennismaking met wat geloof, bijbel en kerk voor je kan betekenen. Over levensvragen ...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *