Skip to content

WJD reis Bisdom Groningen-Leeuwarden dagen 8-11

foto boven Jongeren bisdom Groningen-Leeuwarden bij Rise-Up ochtenden

Donderdagochtend was de tweede Rise-Up, waar de groep met de bisschop samen heen reisde!

Foto 2 v2
Onderweg samen met de metro

De catechese van deze Rise-Up ging over ‘sociale vriendschap’. Aan de jongeren is duidelijk gemaakt wat de basis is van de sociale vriendschap, namelijk Jezus. De vriendschap met Jezus is erg belangrijk en van daaruit worden, ook op deze reis, verdere vriendschappen ontwikkelt. In deelgroepen werden de verschillende meningen gedeeld en meer geleerd over dit thema.

Foto 3 1
Bisschop Van den Hout met een deelgroepje in gesprek

De catechese en deelgroepen werden afgesloten met een leuk panelgesprek waarbij Zsosja met nog drie deelnemers in gesprek ging met bisschop Van den Hende over de catechese en zijn visie op sociale vriendschappen.

Foto 4
Bisschop Van den Hende in gesprek met jongerenpanel

Bij de Rise-Up kwamen alle Nederlandse jongeren weer bij elkaar, behalve Gabriël: hij bereidde zich voor op de ontvangst van Paus Franciscus. Gabriël had de eer om de Nederlandse vlaggendrager te zijn tijdens de ontvangstceremonie. De jongeren waren enorm enthousiast toen ze Gabriël op het scherm zo dicht bij de Paus voorbij zagen komen!

Foto 5
Vlaggendrager Gabriël ergens in de menigte vlaggen….

‘s Middags was de ontvangstceremonie van Paus Franciscus.  Alle jongeren stonden vol hoop te wachten langs de hekken in de hoop de Paus te mogen zien. En dat is gelukt! Hij reed tijdens de ontvangstceremonie op enkele meters afstand van de groep langs. Een van ons kroop als een ware Zacheüs in de boom om een paar mooie foto’s te nemen!!

Foto 6
Groep wachtende jongeren
Foto 7
Paus Franciscus rijdt langs de jongerengroep

Foto 8
Ontvangst ceremonie voor de Paus

Op vrijdag was de laatste catechesedag aangebroken. Het thema bij de Rise-Up was ‘barmhartigheid’. De catechese ging over keizer Tiberius, die getekend werd door zonde en mislukking. Zo staan ook wij voor God als zwakke mensen met onze gebrokenheid, maar we zijn door God bemind en mogen ons met die zwakheid, mislukkingen en zonden aan Zijn barmhartigheid toevertrouwen. Na de catechese was er gelegenheid om het sacrament van de biecht te ontvangen. Daarna was de eucharistie, gevolgd door het persmoment. Daar zijn twee jongeren uit onze groep, Sophie en Rebecca, geïnterviewd.

Foto 9
Laatste mis met Nederlandse jongeren van 1000 jonge pelgrims
Foto 10
Persmoment: jongeren met v.l.n.r. bisschoppen: mgr. Hendriks, Van den Hende, Mutsaerts en Van den Hout

Later die dag vond ook de kruisweg plaats. De jongeren zijn opgesplitst in kleinere groepen zodat ze zich makkelijker door de menigte konden bewegen. De kruisweg was een enorm evenement dat zich op enkele meters van het hostel afspeelde. De manier waarop de kruisweg werd gepresenteerd, was erg bijzonder en voor de meeste jongeren een nieuwe ervaring:  de kruisweg is verbeeld door middel van moderne dans. Na afloop van de kruisweg bleef een grote groep jongeren op het terrein om een deel uit te maken van de gezelligheid.

image 9
Paus arriveert op mega-vol veld van WJD-pelgrims
image 10
Pastoor Tjepkema trekt altijd veel bekijks met Friese vlag

Zaterdagochtend heeft de groep de koffers achtergelaten en zijn de jongeren begonnen aan een lange wandeling naar het veld. Het was een hele zware wandeling door de extreme warmte. Op het hoogtepunt van de dag was de temperatuur maar liefst 37 graden! Naarmate de groep dichter en dichter bij het veld kwam, werd de menigte groter en groter maar door opzwepende muziek verhoogde het tempo. Na een lange zaterdag kwamen ze eindelijk aan bij het voor hen bestemde veld, waar ze erachter kwamen dat er vrijwel geen ruimte meer was. Volgens de officiële telling waren er zo’n 1,5 miljoen WJD-mensen! Nadat de hoop bijna verloren was kwam een mysterieuze pelgrim die de groep vertelde over lege veldjes enkele kilometers verderop. Alle moed is bij elkaar geraapt voor het afleggen van de laatste meters naar het beloofde land….

image 11
Aankomst groep op het WJD-deelnemersveld

Eenmaal aangekomen op het veld begon een lange nacht tot zondagmorgen met aanbidding en een film van de Paus. De muziek ging urenlang door en de jongeren hadden het enorm gezellig met elkaar. Het werd steeds later, maar de tijd was geen belangrijke factor. De volgende ochtend om zeven uur werd iedereen gewekt door een priester-DJ met een zachtjes ‘Halleluja’ gecombineerd met harde muziek. De priester-DJ maakte er een missie van om iedereen te wekken en dat is hem aardig gelukt.

image 12
4 volenteers met uitzicht over de velden met WJD-pelgrims

Later zondagochtend begon de slotviering geleid door Paus Franciscus. De Paus had belangrijke boodschappen voor de jongeren die verbonden waren met de catecheses van de voorafgaande dagen. Het eerste wat de Paus aan iedereen wilde meegeven is “schijn!”.  In zijn woorden: “Onze God verlicht. Verlicht onze ogen, verlicht ons hart, verlicht onze geest, verlicht ons verlangen om iets in het leven te doen. Altijd met het licht van de Heer. We stralen wanneer we, door Jezus te verwelkomen, leren lief te hebben zoals Jezus.” De tweede boodschap van de Paus was ‘’luisteren’’.  ‘Luister naar Jezus,’’ aldus de Paus Maar dat was niet de enige boodschap die jongeren oppikten. Tijdens de tweede catechese ging het over sociale vriendschap, waarbij de jongeren leerden dat ook luisteren naar elkaar heel belangrijk is.

De derde en belangrijkste boodschap van Paus Franciscus was: “Wees niet bang.” Hij eindigde zijn preek krachtig: “Beste jongeren, ik zou jullie allemaal in de ogen willen kijken en tegen jullie zeggen: wees niet bang, wees niet bang. Meer nog, ik vertel je iets heel aardigs. Ik ben het niet meer, het is Jezus zelf die nu naar je kijkt, Hij die je kent, Hij kent het hart van ieder van jullie, Hij kent het leven van ieder van jullie, Hij kent de vreugden, Hij kent het verdriet, de successen en mislukkingen, kent je hart. En vandaag zegt hij tegen jou, hier, in Lissabon, op deze Wereldjongerendag: “Wees niet bang, wees niet bang, houd moed en wees niet bang!”

image 13
Consecratie bij de slotmis

Gedeelte van de foto’s gemaakt door Ramon Mangold


Lees ook

01
juli

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Officiële logo voor het Jubeljaar 2025 ‘Pelgrims van hoop’ onthuld

Het Vaticaan heeft op dinsdag 28 juni op een persconferentie het officiële logo voor het Jubeljaar 2025 openbaar gemaa...

Lees meer

12
juni

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

Inschrijving landelijke bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

De inschrijving voor de Nationale Bedevaart naar Rome in het Heilig Jaar 2025 is geopend. In de meivakantie van volgend jaar...

Lees meer

07
juni

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Waarom je katholiek wilt worden…  Werkboek  ‘In 40 stappen katholiek’ voor  tieners en (jong)volwassenen

Deze lessenserie is een laagdrempelige kennismaking met wat geloof, bijbel en kerk voor je kan betekenen. Over levensvragen ...

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *